Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=10
Распечатать

Аномальна температура океану - причина серії ураганів 2005 р.

Аномальна температура океану - причина серії ураганів 2005 р.

версия на русском

   Роберт Вайсберг та Йотіка Вірмані з університету Південної Флориди висунули нову версію потужних ураганів, що обрушилися в 2004 та 2005 році на США. Вони пов'язують стихійні лиха з підвищенням температури поверхні світового океану

Супутниковий знімок урагану Катріна (ілюстрація з сайту: www.rian.ru)   Незвичайно висока температура встановилася восени 2004 року й не зменшилася взимку, як це звичайно буває. Навесні 2005 року вона помітно перевищувала нормальну. За даними вчених, урагани звичайно призводять до зниження поверхневої температури океану, однак незвичайні умови 2004 року, навпаки, призвели до більш раннього та більш значного за силою розвитку ураганів в 2005 році. Подібні випадки вже траплялися в 1958, 1969, 1995 та 1998 роках, але в 2005 році ця ситуація отримала екстраординарний масштаб.
   Найдужчий з останніх ураганів, "Катріна", обрушився на південне узбережжя США, затопивши Новий Орлеан. Відкриття вчених з Південної Флориди підтверджує дані Всесвітньої метеорологічної організації, що досліджує феномени Ель-Ніньо, та Ла-Ніна (відповідно "хлопчик" та "дівчинка" іспанською), що описують зміну температури поверхні Тихого океану. Вони змінюють один одного циклічно, що викликає то посуху, то повені. В останні роки інтенсивність феноменів різко зросла, що пов'язується з антропогенними процесами.

Джерело : Освітній портал




Arbalet | 29.03.2006 11:59