Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=112
Распечатать

Високотехнологічний каталізатор для одержання біодизелю

Високотехнологічний каталізатор для одержання біодизелю

версия на русском

   Сучасні технології виготовлення біодизелю засновані на змішуванні соєвого масла з метанолом, при цьому як каталізатор використовується токсична, корозійна й легкозаймиста речовина – метоксид натрію. Для того, щоб виділити біодизель із суміші, що утворюється, потрібна кислотна нейтралізація, промивання й багатоступінчаста сепарація. Це досить трудомісткий процес, при цьому відбувається розкладання каталізатора, що не може бути використаний знову.

Соя - вихідна сировина для виробництва біодизелю (фото з сайту supernew.ej.ru)   Група вчених під керівництвом проф. Віктора Ліна (Victor Lin) з університету Айови розробила нову технологію, що може зробити цей процес більш ефективним, простим й економічним. Вчені запропонували використати при виготовленні біодизелю дрібні частки - наносфери, діаметр яких становить усього 250 мільярдних часток метра. Наносфери мають пористу структуру, що утворена каналами, що проходять крізь них. Канали можуть бути заповнені каталізатором, необхідним для виробництва біодизелю із соєвого масла.

   Наносфери можуть також мати хімічні затвори, що перешкоджають проникненню масла в канали, де відбувається хімічна реакція. У результаті процес виготовлення біодизелю прискорюється, каталізатор може бути використаний повторно, крім того, з виробничого процесу виключається етап промивання.

   Частки, запропоновані проф. Ліном, безпечні для навколишнього середовища, тому що вони виготовлені з кальцію й піску. Технологія пройшла успішні випробування в лабораторії, і тепер вчені планують протестувати ефективність її роботи в більших масштабах. Зокрема, перевірити, чи зможе вона працювати в потоковому режимі.

Джерело : Інтернет-журнал "Комерційна біотехнологія"




Arbalet | 29.06.2006 14:22