Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=18
Распечатать

Вимирання загрожує 26 тисячам видів тварин

Вимирання загрожує 26 тисячам видів тварин

версия на русском

   Білі ведмеді та гіпопотами, багато видів акул та прісноводна риба з Європи й Африки вперше занесені до списку тварин, яким загрожує вимирання

Білий ведмідь Ursus maritimus (фото з сайту www.biodiversity.ru)   "Червоний список", опублікований Всесвітнім союзом охорони природи (ВСОП, The World Conservatіon Unіon, ІUCN), - результат дуже детального вивчення стану флори та фауни. В ньому більше 16 тисяч видів, які опинилися на грані зникнення. Це більше третини від загальної кількості видів, на які звернули увагу автори доповіді. В "Червоний список" включені кожна третя амфібія, кожна четверта хвойна порода дерева й кожен четвертий ссавець. Небезпека, зокрема, загрожує рибам. Приблизно 20% акул загрожує вимирання. Крім того, під загрозою перебувають скатові, зокрема, знаменитий "морський диявол".
   В дослідженні йдеться, що головними причинами загрози вимирання є глобальне потепління та діяльність людини.
   Дане дослідження ІUCN є результатом дворічної роботи вчених в усьому світі та є продовженням попереднього дослідження організації від 2004 року, в якому йшла мова при те, що вимирання загрожує 15589 видам - 7266 видам тварин та 8323 видам рослин і лишайників.
   В новому дослідженні підтверджується, що вимирання як і раніше загрожує полярним ведмедям через глобальне потепління, а також йдеться, що під загрозу потрапили бегемоти. Дослідники з'ясували, що головною загрозою для бегемотів є браконьєри, що вбивають їх заради одержання коштовних іклів.
   Ще одна тварина, що, як передбачають вчені, незабаром вимре - це китайський річковий дельфін. Їх залишилося лише 30 особин, і ймовірність того, що готові до відтворення особини зустрінуться, надзвичайно мала.
   При цьому вчені вказують на те, що в реальності багато видів живих істот вимирають і це ніхто не фіксує. Адже всього науці відомі 1,6 - 1,9 млн видів живих істот, в той час як загальна їхня кількість оцінюється в 10-30 млн, причому багато з вже описаних та класифікованих продовжують залишатися маловивченими.

Джерело : Освітній портал




Arbalet | 04.05.2006 14:26