Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=38
Распечатать

Уточнений прогноз розвитку глобального потепління

Уточнений прогноз розвитку глобального потепління

версия на русском

   У світі стане тепліше на 3 градуси Цельсію, навіть із передбачуваними показниками викидів до 2050 року, які провідні вчені вважають зайво оптимістичними. Про це заявила Міжурядова комісія із кліматичних змін (IPCC) у найбільш достовірному на сьогоднішній день дослідженні, присвяченому впливу парникових газів на глобальні температурні зміни

Фото з сайту www.jeffsweather.com   Проект четвертого звіту комісії, розміщений урядом США в інтернеті, вперше містить імовірну цифру прогресу глобального потепління, демонструючи рівень наукової вірогідності, якого до цього комісія уникала.
   У звіті повідомляється, що температура може підвищитися на 2-4,5 градуса Цельсію, коли рівень двоокису вуглецю в атмосфері вдвічі перевищить передіндустріальний рівень, але зазначено, що 3 градуси - "найбільш імовірний показник" таких змін. Підвищення температури на 3 градуси - це той рівень, при якому, як дійшли висновку на торішній конференції метеорологічної служби, відбудуться небезпечні кліматичні зміни. Попередні звіти IPCC, органу, що традиційно проявляє обережність, містили в собі тільки широкі границі можливостей, відзначаючи високий ступінь ненадійності цих цифр.
   Хоча комісія не повідомляє, коли відбудуться ці зміни, експерти думають, що до 2050 року передіндустриальний рівень двоокису вуглецю в атмосфері зросте вдвічі, навіть за умови успішної роботи зі зниження викидів парникових газів.
   Сер Девід Кінг, головний науковий радник Великобританії, стверджує, що стабілізація рівня вуглекислого газу в атмосфері на цьому рівні - 550 часток на мільйон - це максимум, на що можна сподіватися, і його погляд розділяють багато кліматологів. Звіт, представлений сером Девідом минулого місяця, показує, що підвищення температури на 3 градуси поставить 400 мільйонів чоловік перед загрозою голодної смерті через нестачу родючого ґрунту й дефіцит води.
   Оскільки ця цифра є середньою для всього світу, можна чекати ще більшого підвищення температури в таких районах, як південний схід Англії, де при підйомі температури на 4,5 градуси може на 25% зрости випадіння опадів узимку й на 60% знизитися їхнє випадіння влітку. Метеорологи також пророкують більш екстремальну погоду, а підвищення рівня моря призведе до загрози затоплення багатьох прибережних районів.
   Даний документ являє собою проект звіту I робочої групи IPCC, що займається вивченням наукових фізичних підстав кліматичних змін. Роботи груп II й III, які детально розглядали можливі наслідки й стратегії їхнього пом'якшення, не були опубліковані.
   Вміст звіту з'явився, коли журнал Nature повідомив, що влада США розмістила його проект на веб-сайті, пропонуючи експертам і зацікавленим групам прокоментувати його. Незвичайний спосіб обнародування документа викликав тривогу деяких вчених й організацій, що борються за захист природи. Вони запитують, чи не намагається адміністрація Буша "розпорошити" драматичний висновок комісії перед тим, як у лютому буде опублікована остаточна версія.
   Роджер Пілке-молодший з Університету Колорадо сказав Nature: "Якщо звіт уже розійшовся, то цінність його змісту буде значно знижена, коли нарешті вийде офіційний звіт". Організація Friends of the Earth ("Друзі Землі") заявила, що уряд США неодноразово в минулому намагалося принизити значення висновків IPCC.
   Крім того, що у звіті міститься найбільш точна на даний момент оцінка ймовірного ходу кліматичних змін, у цілому мова звіту більш впевнена, ніж у третьому звіті IPCC 2001 року. У ньому вказуються нові дані, підтверджуючі, що зростання температури, зафіксоване в останні 50 років, є результатом діяльності людини, а не природних коливань. Темп потепління Океану, поверхні Землі й підвищення температури атмосфери, танення льодів на полюсах і зниження температури стратосфери говорить про "досить малу ймовірність (імовірність менше 5%) того, що це може бути результатом природних змін".
   Дані про кліматичні зміни
   - Документ являє собою проект звіту I робочої групи IPCC, що займається вивченням наукових фізичних підстав кліматичних змін.
   - Підвищення температури при подвоєнні рівня двоокису вуглецю в атмосфері, імовірно, буде перебувати в межах від 2 до 4,5 градусів Цельсію. Найбільш імовірний показник - 3 градуси. Підвищення на 4,5 градуси "не можна виключити", але воно трохи розходиться з отриманими даними.
   - Малоймовірно, що поточні кліматичні зміни викликані природними причинами.
   - Середня температура у світі виросла з 1900 року на 0,65 градуса Цельсію. У попередньому звіті вказувалася цифра 0,6 градусів.
   - У майбутньому світу загрожує підвищення температури як мінімум на 0,1 градуса в рік, навіть якщо всі викиди парникових газів припинилися б сьогодні ж.
   - Звіт IPCC буде оформлений в остаточному варіанті на зустрічі в наступному місяці й опублікований у наступному році. У нього будуть включені також звіти про ймовірні наслідки й можливі шляхи зм'якшення наслідків глобального потепління. Деталі цих двох звітів поки невідомі.

Джерело : podrobnosti.ua




Arbalet | 25.05.2006 12:07