Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=390
Распечатать

Німці будують теплоелектростанцію нового покоління

Німці будують теплоелектростанцію нового покоління

версия на русском

     Електростанція на бурому вугіллі, яку зводить компанія RWE Power, заснована на застосуванні нових технологій, що майже до нуля скорочують шкідливі викиди в атмосферу.


Теплоелектростанція компанії RWE Power у Фріммерсдорфі (с) фото www.power-technology.com      Німецькій енергетичній компанії RWE Power вдалося вирішити проблему німецької вугільної промисловості, що вже давно переживає затяжну кризу. Це особливо важливо у зв'язку з тим, що днями федеральний уряд ФРН скасував пільгове субсидування видобутку кам'яного вугілля.

     Фірма пропонує будувати електростанції прямо на вугільних розрізах, а розроблені її фахівцями нові технології використання вугілля на електростанціях дозволяють домогтися значного зниження викидів шкідливих речовин ГРЕС і ТЕС. І в такий спосіб зробити видобуток та застосування енергетичних вугіль досить вигідним для самих виробників електроенергії.

     Зараз RWE Power будує в містечку Гревенбройх/Нойрат найсучаснішу у світі електростанцію, що використовує як енергоносій буре вугілля. Справа в тому, що на подібні електростанції в Німеччині вже зараз приходиться 26% електроенергії, яка виробляється в країні. Компанія RWE Power щорічно добуває до 100 млн. тонн бурого вугілля, яке спалює в топках своїх ГРЕС.

     У перспективі значення як бурого, так і кам'яного вугілля в енергетиці буде, на думку представника RWE Power Андре Богетта, неухильно зростати. Це обумовлено не тільки абсолютним зростанням споживання електроенергії у світі, але й наявністю значної кількості покладів вугілля та відносним зниженням його ціни в порівнянні з іншими викопними енергоносіями. Вирішальний крок з більш активного застосування вугілля на німецьких електростанціях був зроблений завдяки розробці нових технологій його використання, що дозволяють знизити аж до нуля викиди двоокису вуглецю та інших шкідливих речовин.

     Два енергоблоки нової електростанції, що зводиться, будуть мати потужність 1100 МВт кожна і досить високий для вугільних електростанцій ККД в 43%. Вони будуть введені в експлуатацію в 2007 році. Компанія вклала в створення нової електростанції 2,2 млрд. євро. Саме завдяки високому ККД на новій електростанції в порівнянні із застарілими конструкціями, де ККД досягає 30%, буде щорічно "заощаджуватися" викид 6 млн. тонн двоокису вуглецю. Крім того, на третину знизиться викид двоокису сірки, окису азоту і пилу. Такий рівень ефективності досягнутий завдяки застосуванню нових конструктивних матеріалів, електростатичних фільтрів і повної автоматизації електростанції, контроль за функціонуванням якої буде здійснюватися із центрального диспетчерського пункту. Інакше кажучи, на станції практично не буде обслуговуючого персоналу. Особливістю цієї станції стане також повторне використання відходів, що утворюються.

     Вчені RWE Power, за словами Андре Богетта, активно працюють над новими методами спалювання вугілля і поліпшенням конструктивних складових обладнання електростанцій, зокрема використання матеріалів, що витримують підвищені температури. Перспективними методами вважаються в Німеччині низькотемпературне спалювання твердого палива у вихрових топках і газифікація вугілля.

     Перший метод (низькотемпературне спалювання) RWE Power використовує з 1993 року в невеликих установках. Вважається, що цей метод довів свою ефективність. Тому концерн навіть планує обладнати ряд своїх установок системою так званого вихрового пошарового сушіння з використанням внутрішнього тепла, що відводиться. З одного боку, це дозволить знизити споживання електростанціями бурого вугілля на 20-30%, а з іншого боку - підвищити ККД станції та відповідно знизити викиди. У цей проект концерн вклав 50 млн. євро.

     Для розробки методики газифікації вугілля концерн вже виділив 1 млрд. євро. Заснована на цьому методі електростанція буде підключена до мережі орієнтовно в 2014 році. В ній будуть використані поряд з газифікацією вугілля також системи відбору двоокису вуглецю і його наступного зберігання в підземних сховищах. Це буде перша в Німеччині електростанція, що не викидає двоокису вуглецю. На підставі проведених експериментів RWE Power буде вже в 2007 році приймати рішення щодо перспектив переважного використання бурого або кам'яного вугілля для цілей газифікації на цій станції.

     Джерело: http://www.ng.ru/




Arbalet | 15.12.2006 01:03