Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=4
Распечатать

Ліси Амазонки сильніше ростуть без дощів

Тропічні ліси Амазонки нарощують зелену масу в сухий сезон, а не в дощовий. Таке відкриття зробив Альфредо Хют з університету Арізони.

Оброблений супутниковий знімок лісів Амазонки в сухий сезон. Зелений цвіт відповідає інтенсивному зростанню лісів, червоний - зів'яненню (ілюстрація Terrestrial Biophysics and Remote Sensing Lab, University of Arizona)Більшість рослин активно розвивається саме в сезони дощів і зупиняє зростання в сухі періоди. Але у великій частині тропічного лісу Амазонки саме сухі місяці викликають сплеск росту. Швидше за все, відкриття вірно лише для незайманого лісу.
Версія, що пояснює загадку, така: глибоке коріння дерев може досягти накопиченої в ґрунті води навіть у сухий сезон, таким чином, рослини можуть використати у своїх інтересах збільшення освітленості в даний період. Рослинність же в областях, порушених людиною, не може викачувати воду настільки глибоко й у сухий сезон зупиняє зростання, і навіть - вмирає.
Відкриття було зроблено при аналізі кольорових супутникових знімків: коли рослини активно ростуть, вони містять більше хлорофілу і є буквально більш зеленими.


версия на русском


© 2006—2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




Arbalet | 27.03.2006 20:02