Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=44
Распечатать

Зоряна батарея

Зоряна батарея

версия на русском

   Завдяки новій технології можна трансформувати в електрику як сонячну енергію, так й енергію зірок. Презентація розробки пройшла в Науковому центрі прикладних досліджень Об'єднаного інституту ядерних досліджень у підмосковній Дубні

Найближча до Землі нова зірка sn1987a (фото із сайту www.homepage.smc.edu)   "Це унікальна батарея, що не має аналогів у світі, може працювати 24 години на добу. Вченим вдалося створити нову речовину – гетероелектрик, завдяки якому батарея може працювати на енергії сонця й зірок, незалежно від погодних умов", - розповів ІТАР-ТАСС директор Наукового центру Валентин Самойлов.
   "Зоряна батарея" створена на основі нової речовини гетероелектрика, складається з гетероелектричного фотоелемента й гетероелектричного конденсатора.
   Розробка, повідомив Валентин Самойлов, довела свою високу ефективність як у темний, так й у хмарний час доби. Це забезпечує значно більшу ефективність «зоряної батареї», ніж звичайної сонячної. "Ефективність перетворення світла в електричний струм у демонстраційного зразка у видимій області - більш ніж у два рази вище, а в інфрачервоній області - у півтора разу", - додав Самойлов.
   Причому "собівартість гетероелектричного фотоелемента нижче, ніж у фотоелемента звичайної сонячної батареї".
   Як відзначають розроблювачі "зоряної батареї", слабке застосування сонячної енергетики в цей час обумовлено низькою ефективністю перетворення світла в електричний струм, а також відсутністю можливості одержання електроенергії вночі, при хмарності й з малою кількістю сонячних днів у році.

Джерело : Телеграфъ

Arbalet | 26.05.2006 13:14