Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=495
Распечатать

Крим втратив половину унікальних соляних озер


Цілющі соляні озера Криму перебувають на грані зникнення, а майже половина з них загублена безповоротно.


версия на русском

Озеро Чокрак (Крим) За словами професора Національної академії природоохоронного й курортного будівництва Віктора Тарасенка, солоні озера Криму опрісняються. "До того ж вони захаращені побутовими й промисловими відходами, цілющий бруд розкрадається. Іде екоцид - знищення унікальних екосистем. Втрачається національне, світове надбання", - додає вчений.

Відомо, що на початок XX століття на півострові було 48 соляних озер, а сьогодні деякі з них перестали існувати повністю, а деякі перебувають на грані зникнення. "В озера Перекопської групи скидають стоки хімічних заводів Красноперекопська - у підсумку ми маємо чотири загиблі екосистеми. Два великих озера в Західному Кримі - Донузлав і Панське - використовуються як морські порти, зараз вода цих озер не відрізняється від морської", - повідомив заступник директора Сакської гідрологічної станції, вчений-гідролог Олег Гулов.

Також він відзначив, що озеро Чорубаш на Керченському півострові заповнено відходами Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. А цілющий бруд озера Чокрак розробляється хижацьким методом - мул вичерпують і вивозять самоскидами. Озеро Узунлар - найбільше на території колишнього СРСР родовище лікувальних сульфідних брудів - опрісняється, і через кілька років цілющого бруду в ньому, на думку вченого, не залишиться.

Соляні озера Криму є родовищами чорних, темно-сірих і сірих брудів - складних органо-мінеральних з'єднань, що мають лікувальні властивості. Вчені стверджують, що бруд кримських озер у кілька разів цінніше грязьових ресурсів Мертвого моря.



Arbalet | 05.02.2008 18:57