Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=84
Распечатать

Промислові хімікати отруюють мешканців Арктики

Промислові хімікати отруюють мешканців Арктики

версия на русском

   Всесвітній фонд дикої природи (World Wildlife Fund, WWF) б'є тривогу - промислові хімікати отруюють мешканців Арктики. Токсини попадають на цю територію з Росії, Північної Америки й країн Європи під впливом північних вітрів й океанічних течій, повідомляє агентство Reuters.

Кити-білуги (фото з сайту www.nauka.relis.ru)   Такі забруднюючі речовини, як поліхлоровані біфеніли, фторірувані хімікати й пестициди накопичуються в організмі тварин і викликають гормональні розлади й порушення імунітету. Наприклад, у білих ведмедів, що живуть в Баренцевому морі, фахівці WWF виявили складності з виробітком тироїдних гормонів. У китів-білуг, що живуть у канадській ріці Сент-Лоуренс, токсини осідають у жирових тканинах у такій кількості, що їх туші розглядаються як токсичні відходи.

   Хімічне забруднення арктичної природи загрожує зникненням багатьох місцевих біологічних видів, які й так можуть незабаром опинитися на грані вимирання через глобальне потепління. Щоб запобігти екологічній катастрофі, що насувається, WWF призиває Євросоюз вжити термінових заходів за жорстким законом REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - реєстрація, оцінка й видача дозволів на використання хімікатів).

   Відповідно до закону, компанії-виробники зобов'язані обнародувати найбільш важливі відомості про всі хімічні продукти, що випускають, а всі вироби промисловості, які випускають у ЄС, повинні проходити серйозну перевірку на предмет їхнього впливу на здоров'я людини. Законом REACH незадоволені США й інші країни, які вважають, що він буде перешкоджати розвитку бізнесу, а з виконанням положень закону виникнуть труднощі.

Джерело : compulenta.ru




Arbalet | 27.06.2006 15:55