Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Новости

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=News&in=view&id=88
Распечатать

Китобійний мораторій можуть скасувати

Китобійний мораторій можуть скасувати

версия на русском

   Делегати щорічного засідання Міжнародної китобійної комісії (МКК) прийняли резолюцію, що схвалює поновлення комерційного китового промислу, повідомляє BBC.

Гарпун (фото з сайту newsimg.bbc.co.uk)   Учасники минаючої на карибському острові Сент-Кітс зустрічі проголосували за документ із перевагою всього в один голос. Саме такого результату із самого початку зустрічі намагалася домогтися Японія і її союзники, що виступають за скасування заборони на промисел китів. Однак представники країн, що займають протилежну позицію, заявили, що мають намір заперечити юридичну правомірність голосування.

   У документі, що був висунутий на голосування державою Сент-Кітс і Невіс, прямо не говориться про поновлення китового промислу, але міститься положення, що передбачає серйозний крок у цьому напрямку.

   Із критикою резолюції негайно виступили Бразилія й Нова Зеландія. Однак Японія назвала голосування історичним, заявивши, що воно стало першим кроком на шляху до скасування нині існуючого китобійного мораторію. Проте, для того, щоб домогтися остаточного скасування цієї заборони, Японії потрібно постаратися: їй необхідно заручитися підтримкою щонайменше трьох чвертей членів Міжнародної китобійної комісії.

   Представники екологічних організацій стверджують, що Японія пропонує країнам, що розвиваються, економічну допомогу в обмін на підтримку в питанні полювання на китів. У Токіо такі припущення називають неправдою.

   Дебати про поновлення полювання на китів тривають вже друге десятиліття. Група розвинених держав на чолі з Австралією, Новою Зеландією й Великобританією наполягають, що кити - це особливий тип тварин й вбивати їх не можна. Інші країни, серед яких найактивніша Японія, із цим не погоджуються.

Джерело : Електронні вісті




Arbalet | 27.06.2006 16:07