Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Викиди двоокису сірки, кислотні дощі і китайське економічне чудо
Вторник, 14 Ноябрь 2006

Викиди двоокису сірки, кислотні дощі і китайське економічне чудо



     Китайські вчені б'ють тривогу - промисловий бум привів до того, що торік третину території країни заливало кислотними дощами. При несприятливій розі вітрів кислотні дощі китайського "походження" випадають і в регіонах Росії - на Далекому Сході й у Сибіру. Проаналізувавши ситуацію, вчені прийшли до висновку, що до кінця 21 століття весь світовий океан може стати кислотним.

Китайська теплоелектростанція (с) www.2wheels.org.uk

Китайська теплоелектростанція (с) фото www.2wheels.org.uk


     Заступник голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників Шен Хуаженем представив керівництву країни доповідь про забруднення навколишнього середовища. Промисловий бум Китаю, якому заздрить більшість країн світу, привів до того, що третина території країни піддається впливу кислотних дощів.

     Торік Китай викинув в атмосферу 25,5 млн. тонн відпрацьованого двоокису сірки, це на 27% більше, ніж п'ять років тому. Кожна тонна двоокису сірки, що потрапила в повітря, приносить збитки приблизно в 2500 доларів. Таким чином, передає РІА "Новини", в 2005 році через викиди Китай зазнав збитків у 63,6 млрд. доларів.

     Основна частина цієї шкідливої речовини виробляється на старих теплових електростанціях, що працюють на вугіллі, яких у країні десятки тисяч. Учені підрахували, що Китай уже спалює більше вугілля, ніж США, Європейський союз і Японія разом узяті.

     Промисловий бум привів до того, що китайські мегаполіси очолили список міст світу із самою забрудненою атмосферою. У країні з року в рік загострюється проблема із забезпеченням населення питною водою на тлі частих інцидентів із забрудненням китайських рік неочищеними хімічним відходами промислових підприємств.

     "У результаті підвищеного забруднення атмосфери двоокисом сірки на третині китайської території випадали кислотні дощі, що являє значну загрозу для землі й харчових продуктів", - цитує ВВС доповідь Шена Хуаженема.

     Двоокис сірки безпосередньо впливає на здоров'я китайських громадян. Мікроскопічні частки можуть легко проникнути в легені й викликати респіраторні, серцево-судинні й онкологічні захворювання, що, як вважається, приводить до передчасної смерті близько 400 тис. чоловік за рік.

     Однак страждає не один Китай. Вітри переносять кислотні дощі не тільки на прикордонні російські регіони (в основному області Далекого Сходу й Сибіру), але й у Корею, Японію та США. Причому вчені виявили "китайську сірку" навіть у Вашингтоні.

     Міжнародні екологічні організації не раз піддавали Китай жорсткій критиці, обвинувачуючи офіційний Пекін у небажанні думати про екологічні наслідки бурхливого економічного розвитку країни. Наприклад, вчені відділення глобальної екології суспільства Інституту Карнегі представили прогноз, відповідно до якого до кінця 21 століття світовий океан може стати кислотним, що буде загрожувати всьому морському життю.

     До речі, унікальний спосіб запобігання кислотних дощів придумали в Росії. Торік на Тольятинській ТЕЦ була презентація технології, що нейтралізує окисли азоту, які втримуються в димових газах підприємств. З'єднуючись із парами води, саме ці шкідливі речовини й беруть участь у створенні кислотних дощів.

     Суть розробки в наступному: у топку котла під час згоряння вугільного пилу впорскується аміак. У результаті цього з'єднання азоту розкладаються до молекулярного азоту й води, що дозволяє на 70% знизити шкідливі викиди в димових газах.

     Незважаючи на простоту, створення цієї технології, над якою працював інженер Тольятинської ТЕЦ Альберт Алфєєв і вчені Всеросійського теплотехнічного інституту, зайняло 14 років. Витрати на "антикислотну установку" становлять близько 5 млн. рублів. Як заявляв на презентації керуючий директор РАО "ЄЕС Росії" Володимир Аветисян, до 2009 року цим захистом будуть обладнані всі теплові станції російської енергосистеми.

     Китайці ж мають намір протягом найближчих п'яти років направити 1,4 трлн. юанів (175 млрд. доларів) на захист навколишнього середовища. Кошти, обсяг яких становить приблизно 1,5% щорічного економічного росту Китаю, будуть використані для поліпшення якості води, скорочення шкідливих викидів й ерозії ґрунту. Однак що робити зі старими й дрібними вугільними топками, багатьом з яких більше 50 років і яких у країні десятки тисяч, не знає ніхто.

     Джерело: http://www.vz.ru/

     Переклад українською: Марія Герасименко, Центр екологічних досліджень та аудиту ТОВ "Укрбурвибух"






Автор: Arbalet
Прочитали: 576 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Предложен новый способ извлечения энергии из морской и речной воды
  • Изобретён дешёвый способ производства водорода из воды
  • Инженеры научились заряжать мобильники водой
  • Гималайские ледники теряют в весе
  • Гибридные автомобили General Motors вскоре захватят Китай
  • Потепление в Поднебесной
  • Акустическое загрязнение
  • Поднебесная "проедает" озера
  • Ледниковый эффект
  • Индия и Китай хищнически истребляют тигров
  • Энергетика Китая: доля "чистой" энергетики уменьшена
  • Выбросы двуокиси серы, кислотные дожди и китайское экономическое чудо
  • В Китае прошли сильные кислотные дожди
  • Лещи - живые датчики на отравляющие вещества в питьевой воде
  • Карасанский парк могут растащить под виллы и коттеджи
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители