Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Опріснювач на основі нанокомпозиційного матеріалу
Среда, 13 Декабрь 2006

Опріснювач на основі нанокомпозиційного матеріалу


     Новий наноматеріал для мембрани зворотного осмосу дозволить скоротити витрати на знесолення морської води й очищення стічних вод.

Ерік Хоек з колегами біля опріснювального пристрою (с) фото www.engineer.ucla.edu      Звичайна мембрана для зворотного осмосу являє собою просто щільну полімерну напівпроникну плівку з дуже маленькими отворами, через які не можуть проходити навіть розчинені іони, не говорячи вже про великі органічні молекули-забруднювачі. Мембрани такого типу виробляються вже близько 40 років. Головним їхнім недоліком є недовговічність - пори цих мембран швидко забиваються мікроорганізмами та продуктами їхньої життєдіяльності, а також іншими сторонніми речовинами.

     Дослідникам з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом Еріка Хоека (Eric Hoek) вдалося використати наноматеріали в цій традиційній сфері технологій, де давно вже не було ніяких принципово нових відкриттів, повідомляє The Engineer. Більш того, близько 30 років тому розробки нових мембран перестали фінансувати, вважаючи, що в цій галузі вже вдалося досягти досконалості. Каліфорнійські вчені використали унікальні полімерні матриці із сітчастих полімерів, в яких утримуються наночастки, рівномірно розподілені по всій масі полімеру.

     Отриманий нанокомпозиційний матеріал пронизаний порами, через які легко проникає вода, але не проходять солі й органічні речовини. Наночастки в складі цього матеріалу також високопористі - вони легко пропускають воду, але при цьому мають властивості відштовхувати солі, органіку й бактерії, тим самим перешкоджаючи заростанню пор у матеріалі.

     Звичайно, повністю зупинити цей процес не можливо, але його можна сильно сповільнити. В процесі заростання звичайних мембран доводиться витрачати все більше енергії для проштовхування води через фільтри. Перші результати випробувань нових фільтрів виявилися підбадьорюючими - на створення тиску витрачається на 50% менше енергії, а загальні витрати на очищення води на 25% менше в порівнянні з варіантом використання звичайних зворотно-осмотичних мембран. Зниження витрат на підготовку води дуже важливо навіть для таких багатих країн, як Саудівська Аравія або штат Каліфорнія, США, де гостро відчувається нестача прісної води.

     Джерело: http://rnd.cnews.ru/




Автор: Arbalet
Прочитали: 73 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • 1 миллиард евро с хвостиком на экологию
  • Кишечная палочка заменит нефть при производстве полимеров
  • Ввод новых очистных сооружений на Марганецком ГОКе
  • Сточные воды можно очищать оливковыми косточками
  • Янки не хотят давать деньги на утилизацию ракет
  • На завершение строительства мусороперерабатывающего завода Днепродзержинск получит 10 млн. грн.
  • Опреснитель на основе нанокомпозиционного материала
  • Аляска теряет свои озёра
  • Кишечную палочку научили делать биодизель
  • Авдеевский коксохимический завод улучшает экологию
  • Европейский сорняк губит американские леса
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители