Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Ельфи можуть спати спокійно - ліси в безпеці
Понедельник, 18 Декабрь 2006

Ельфи можуть спати спокійно - ліси в безпеці


     Незважаючи на масштабне знищення природних лісових масивів у країнах, що розвиваються, загальна тенденція балансу між зростанням і зменшенням біомаси лісів на планеті в цілому вселяє оптимізм.

Карта, яка показує тенденції зміни запасів лісової біомаси (c) ілюстрація University of Helsinki

Карта, яка показує тенденції зміни запасів лісової біомаси (зеленим кольором показані території зростання лісової біомаси, червоним - зони швидкої втрати лісів, жовтим - ліси, що залишилися без змін, білим - безлісі райони) (с) ілюстрація University of Helsinki


     Масштабне дослідження, проведене міжнародною командою вчених на чолі із професором Пеккой Кауппі (Pekka Kauppi) з університету Гельсінкі (University of Helsinki), надало докази того, що різниця між сумарним зростанням біомаси лісів світу й об’ємами їх знищення зменшується, хоча поки баланс все ще негативний, не на користь лісу. Але час, коли нових дерев буде виростати більше, ніж їх знищують люди, не такий далекий, як можна було б припустити.

     Такий головний висновок дослідження Forest Identity - детального вивчення стану лісів в 50 самих "лісистих" країнах світу і їхньої динаміки за останні роки, результати якого опубліковані у Слуханнях американської національної академії наук (PNAS), а також у прес-релізі та статті Гельсінського університету.

     При проведенні дослідження враховувалася безліч параметрів - не тільки відомості про площі, вкриті лісами (як було раніше), але також об’єм деревини в них (у тому числі питомий - на квадратний кілометр лісових масивів), засвоєний вуглець і здатність засвоювати вуглець, темп зростання зеленої біомаси.

     Виявилося, що тут (в середньому по планеті) "тенденція більш сприятлива, ніж попередньо вважали експерти", заявив Пекка Кауппі. За останні 15 років (з 1990 по 2005) 22 з 50 найбільш "лісистих" націй миру фактично збільшили свій лісовий запас.

     Втім, в ряді країн, наприклад, в Бразилії та Індонезії, ліси знищуються з такою швидкістю, що компенсують зростання дерев в інших місцях планети. Але й тут є надія на зміни в кращу сторону.

     Так, дослідження показало, що за останні 15 років багато націй пройшли свою так звану "точку переходу", коли зростання їх лісових запасів перевищило темп знищення. Для ряду країн, що розвиваються, ця точка була досягнута, коли поліпшувався стан економіки країни, а валовий національний продукт на душу населення перевищував планку в $4,6 тисячі.

     Що ж потрібно, щоб досягти такої точки переходу для Землі в цілому? "Критичним фактором стане те, як будуть жити люди в сільських районах в країнах, що розвиваються. Якщо умови їхнього життя можна буде поліпшити - з'явиться привід для оптимізму", - говорить професор Кауппі.

     Джерело: http://www.membrana.ru/




Автор: Arbalet
Прочитали: 90 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Представлена гидроаккумулирующая электростанция нового типа
  • Топ-10 самых больших фотоэлектрических электростанций в мире
  • Леса солнечных электростанций в Сахаре: амбициозный энергетический проект
  • Первая гелиотермальная электростанция на расплавленной соли
  • Шотландия построит крупнейшую электростанцию на приливном течении
  • Эстония собирается создать в стране сеть электрических зарядных станций для автомобилей
  • Израильтяне начали испытания плавающих солнечных электростанций
  • Разработана подводная электростанция, использующая приливы и отливы
  • Донецк в погоне за ветром
  • В Латвии будет построена крупная ветряная электростанция
  • К 2020 году мощности геотермальных электростанций удвоятся
  • Зарядные терминалы выходят на улицы
  • ТЭС вызывают нарушения раннего развития у детей
  • Солнечный зонтик для завода General Motors
  • ЗОРГ добудет биогаз из отходов одесского мясокомбината
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители