Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Принтери можуть викликати рак у офісних працівників
Вторник, 15 Январь 2008


Принтери є джерелами забруднення повітря офісних приміщень дрібними частками чорнил, які можуть негативно впливати на органи подиху, серцево-судинну систему й навіть викликати рак.


Лазерний принтер LJ HP 1010 (до теми матеріалу відношення не має) Австралійські дослідники на чолі із проф. Лідією Моравска (Lіdіa Morawska), директором Міжнародної лабораторії з якості повітря й здоров'ю (Іnternatіonal Laboratory for Aіr Qualіty and Health - ІLAQH), опублікували результати досліджень впливу принтерів у журналі "Екологічна наука і технологія" (Envіronmental Scіence & Technology), що належить Американському хімічному товариству (ACS).

Шкідливі частки були зафіксовані, коли вчені перевіряли ефективність вентиляції в захисті конторських службовців від забруднень повітря на прикладі великого офісу, оточеного дорогами. Малося на увазі, що бруд попадає з вулиці: "Ми дійсно не очікували знайти щось із внутрішніх джерел забруднення, але незабаром виявили, що внутрішні джерела набагато небезпечніше зовнішніх", - говорить Моравска.

Коли з'ясувалося, що принтери випускають якісь частки, дослідники вивчили 62 друкувальні пристрої, і 17 з них були визнані "эміттерами". Причому один принтер випускав частки в кількості, що дорівнювала "емісії" від сигарети. Втім, 37 принтерів виявилися абсолютно безпечними.

Вчені повідомляють, що найбільша кількість часток випускається принтерами, коли в них заправлений новий картридж із чорнилом, і коли при печатці використається багато чорнил.

Концентрація часток протягом робочих годин у п'ять разів вище, ніж у неробочі. За словами Лідії Моравска, частки можуть попадати в дихальні шляхи і потім у кров, а ризики для здоров'я сидячих в офісі людей вона вважає "досить високими". У цьому зв'язку дослідники рекомендують роботодавцям більше уваги приділяти системам вентиляції.

Тим часом, необхідні подальші дослідження, тому що вчені поки не знають хімічну будову часток і не до кінця розуміють, як вони попадають у повітря.



Источник: Мембрана
Прочитали: 82 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Крым лишился половины уникальных соляных озер
  • Принтеры могут вызвать рак у офисных работников
  • Ездишь в метро? Носи респиратор!
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители