Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Голодомор сірих китів
Вторник, 15 Январь 2008


Успіхи, досягнуті в справі відновлення популяції сірого кита, змінилися побоюваннями за виживання даного виду як такого у зв'язку із глобальним потеплінням.


Сірий кит (Eschrichtius gibbosus) з дитинчам (с) www.physics.helsinki.fi

Сірий кит (Eschrichtius gibbosus) з дитинча (с) www.physics.helsinki.fi


Через інтенсивний китобійний промисел сірі кити у середині двадцятого століття опинилися під загрозою зникнення. В 1949 році масштабне полювання на них було заборонено, згодом міжнародні організації встановили тверді квоти. До 1994 року кити розмножилися настільки, що стали першим морським ссавцем, викресленим зі списку вимираючих видів.

Але починаючи з 1999-2000 років часто стали попадатися сірі кити, зовнішній вигляд яких недвозначно свідчив про голодування. За останні тижні фахівці неодноразово спостерігали настільки виснажених китів, що в них було видно лопатки. Учені припустили, що це природне явище: популяція досягла своєї межі (зараз китів близько 22 тисяч), тому "зайві" особини вимирають, тому причин для занепокоєння немає.

Дослідження, проведене співробітниками Стенфордського університету США, суперечить цій точці зору. Проаналізувавши ДНК сорока китів, учені виявили, що розмаїтість генів змушує припустити, що колись сірих китів було від 76 до 118 тисяч особин, тобто набагато більше, ніж 22 тисячі.

На думку стенфордських дослідників, це показує, що кити зараз ніяк не могли досягти природної межі й вимирають через недостачу їжі, викликаної якимись зовнішніми причинами. Найбільш ймовірною причиною вчені називають глобальне потепління. Кити харчуються в основному дрібними ракоподібними, які мешкають в арктичних регіонах, а їхня кількість могла різко зменшитися через підвищення температури води.

Источник: Лента.Ру
Прочитали: 89 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Голодомор серых китов
  • Исландия развязала новую бойню китов
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители