Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_UA Перша міні-гідроелектростанція запрацювала на Закарпатті
Вторник, 30 Май 2006

Перша міні-гідроелектростанція запрацювала на Закарпатті


   Альтернативне джерело електроенергії почали використовувати на Закарпатті. У селі Білин запрацювала міні-електростанція, енергію для якої дає бурхливий гірський потік. Міні-ГЕС вироблятиме 630 кіловат електроенергії за годину, а ще забезпечуватиме протиповеневий захист, регулюючи стік води

Водоспад Шипіт (Закарпаття) (фото із сайту news.uzhgorod.ua)   Малу гідроенергетику давно вже використовують в європейських країнах. В Україні – це перша високонапірна міні-ГЕС, що працює без греблі і водосховища. Достатньо високого натиску води, яка стікає з гори. 630 кіловат на годину вистачатиме на 200 сільських будинків.
   Закарпаття має найбільші гідроенергетичні ресурси в Україні. Однак три тутешні великі ГЕС виробляють лише 7 відсотків необхідної для області електрики.
   Андрій Казаков, керівник проекту: "Плюс малої гідроенергетики в тому, що це – альтернативне джерело електроенергії, екологічно чисте, не забруднює навколишнє середовище для населення. Плюс в тому, що регулюється водоток цього потічка і під час паводку не такі шкідливі наслідки цього паводку будуть".
   Втім, грошової вигоди з роботи міні-ГЕС горяни поки що не матимуть, бо вироблене світло постачатиметься не до їхніх домівок. За законом, воно приєднається до загальної системи обленерго і лише так йтиме в реалізацію, а тому здешевити його неможливо.
   Василь Ковач, генеральний директор ВАТ "Закарпаттяобленерго": "Воно не може здешевити, бо потужність невелика. Електроенергія, яка тут буде вироблятися, продається у загальну систему, єдину систему, і державне підприємство "Енергоринок" встановлює нам тарифи".
   У найближчі три роки на закарпатських річках обіцяють звести ще 6 міні-ГЕС. Кожна з них обійдеться у 2,5 мільйони гривень. Вкладені гроші окупляться за п’ять років.

Джерело : ICTV




Автор: Arbalet
Прочитали: 301 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Гималайские ледники теряют в весе
  • Кучинг - рай на земле
  • Суматра коптит небо
  • Всемирный банк выпустил Малую Зеленую книгу
  • Первая мини-гидроэлектростанция заработала на Закарпатье
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители