Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_UA Рейтинг найбільш забруднених міст України
Понедельник, 22 Сентябрь 2008

Центральна геофізична обсерваторія МНС обнародувала дані про рівень забруднення атмосфери міст України. Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса, Донецьк і Горлівка - найбрудніші міста України. Повітря в цих населених пунктах містить найбільшу кількість шкідливих речовин.

Макіївський коксохімічний завод

Макіївський коксохімічний завод


Жителі промислових центрів дихають не тільки пилом, але й важкими металами, фенолом, фтористим воднем, бензапиреном, діоксидом азоту й іншими забруднюючими речовинами. Центральна геофізична лабораторія МНС встановила, що самий критичний стан атмосфери склався на Сході країни.

Найбільші проблеми з екологією на Донбасі. Далі в «брудному» рейтингу розташовані міста Дніпропетровської, Запорізької, Луганської областей і навіть Криму. А от якість повітря в Києві, за даними експертів, вище за середню по країні. У списку екологічно неблагополучних міст столиця зайняла місце в третій десятці.

Лідерство Макіївки (місто-супутник Донецьку) у рейтингу самих екологічно неблагополучних міст фахівець обсерваторії пояснює різким підвищенням рівня бензопирену - речовини першого класу небезпеки. Його в атмосфері міста в 4,6 рази більше припустимого рівня. «Можливо, це викликано підвищеними викидами підприємств, можливо, невдало сформованими погодними умовами. Через слабкий вітер і знижений рівень розсіювання краплі бензопирену накопичувалися в атмосфері», — говорить Ірина Колісник, начальник відділу інформації ЦГО.

Глава відділу екології Макіївської міськради Володимир Новосад припускає, що високий показник забруднення, у першу чергу, спровокований великою кількістю промислових підприємств. «У нас є один металургійний завод, два коксохімічних, один труболиварний. Крім того, величезна шкода екології наносить вугільна галузь, у першу чергу шахти, які повністю так і не були закриті», — говорить чиновник. За його словами, біля шахт розташовані терикони. Деякі з них димляться. Як насідок пил і бруд розносяться по всьому місту.

Євгеній Колишевський, директор екологічної організації «Голос природи» із Дніпродзержинська (місто визнане другим по забрудненню в Україні), звертає увагу ще на одну проблему. «Підприємства розташовані близько одно від одного, у результаті санітарні зони цих підприємств накладаються», — пояснює він. "У санітарних зонах житлових будинків або навчальних закладів бути не повинно. У нашому ж місті ці зони перебувають у самому центрі», — засмучується еколог. Звертає увагу Колишевський і на неефективність роботи контролюючих органів. За його словами, санітарні й екологічні інспекції практично нічого не роблять для поліпшення ситуації.

В Одеській міській раді високий рівень забруднення атмосфери зв'язують із надмірною кількістю автомобілів. При цьому чиновники курортного міста поспішили поставити під сумнів об'єктивність самого індексу обсерваторії МНС. «Для розрахунку цього індексу беруться до уваги 5 компонентів. У промислових районах на перше місце виходять промислові викиди, у нас - викиди автомобілів. От і виходить, що по обсягах забруднення атмосфери Одесу не можна зарахувати до лідерів. За індексом — ми в першій десятці», — запевняє перший заступник начальника управління екологічної безпеки Валентина Дацюк.

А от повітря столиці, за даними геофізичної лабораторії, стало чистіше, ніж у 2007 році. Тому столиця перемістилася з 23-го на 29-е місце в рейтингу. Однак у Києві також є райони, де рівень забруднення постійно високий. Серед них — район Бессарабської й Московської площ, район станцій метро «Шулявська» й «Тараса Шевченко», а також «Проспект Перемоги».




© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




Источник: Дело
Прочитали: 644 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Рейтинг наиболее загрязненных городов Украины
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители