Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Кишкова паличка замінить нафту при виробництві полімерів
Вторник, 23 Сентябрь 2008

Біореактори з кишковою паличкою та звичайний цукор як сировина можуть незабаром потіснити нафту при виробництві пластмас, заявляють генні інженери з американської компанії Genomatіca.

Кишкова паличка Кишкова паличка (Escherіchіa colі — E. colі), одна із самих вивчених мікробіологами бактерій і один із найчастіших об'єктів для дослідів в генній інженерії, і цього разу не підвела своїх дослідників. Зрозуміло, після того як фахівці з Genomatіca трохи попрацювали над її генетичним кодом.

Їм вдалося домогтися від кишкової палички синтезування бутандіолу (1,4-butanedіol — BDO), що є для неї отрутою у звичайних умовах, але ж ніяк не продуктом природного метаболізму.

Біотехнологи модифікували E. colі так, що та призвичаїлася спокійно жити у воді з високою концентрацією BDO. Більше того — тепер кишкова паличка стала сама виробляти цю речовину: чим більше бутандіолу генерують ці генно-модифіковані організми, тим швидше вони розмножуються.

Після чого залишається тільки витягати бутандіол з розчину, у якому плавають кишкові палички. Далі отриманою сировиною можна розпорядитися по-різному: BDO застосовується для виготовлення величезного спектру товарів — від колготок з лайкри до автомобільних бамперів.

Це з'єднання у світі виробляють на $4 мільярди на рік та, найголовніше, застосовують для цього нафтову сировину. Відповідно, одержувані на її основі матеріали сильно залежать у своїй ціні від котирувань «чорного золота», а якщо останнього стане не вистачати — світ відчує голод й у відношенні одного із самих ходових видів полімерів.

До того ж нинішнє виробництво бутандіолу енергетично дуже витратне, отже, ріст цін на нафту й газ знов-таки негативно відіб’ється на ціні BDO (а вона останнім часом дійсно зростає).

Genomatіca відзначає, що поки не ясно, наскільки дорогим виявиться виробництво BDO по її технології (оскільки далі лабораторних досвідів компанія поки не йшла). Але якщо енергоресурси будуть дорожчати усе сильніше, може виявитися, що гігантські чани з кишковою паличкою — накращий спосіб синтезу такого важливого полімеру. Тим більше що для харчування нових «співробітників» хімкомбінатів потрібний буде тільки цукор.

При цьому перші оцінки компанії показують, що сумарні енергетичні витрати на весь цикл виробництва BDO новим способом — майже на третину нижче, ніж із традиційними технологіями. Сюди включені вже витрати на виробництво й транспортування цукру. До речі, E. colі виконують свою роботу при нормальному тиску й температурі 40 °C, у той час як нафтова альтернатива вимагає для синтезу полімеру куди більших температур і тисків (а значить — більш складного встаткування).

Раніше деякі наукові групи вже показували можливість синтезу хімічної сировини за допомогою бактерій. Різниця тільки у вихідних інгредієнтах. Наприклад, дослідники з Дубліна відкрили бактерію, що створює з токсичних хімвідходів пластик, який саморозкладається за певних умов. Автори ж нової технології відзначають, що цукор — розповсюджений продукт, одержуваний з поновлюваних джерел.




© 2006—2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




Источник: Мембрана
Прочитали: 253 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Кишечная палочка заменит нефть при производстве полимеров
  • Кишечную палочку научили делать биодизель
  • В.Янукович: Даёшь экологический коэффициент!
  • Трансгенные березы для белорусских лесов, способные очищать почву от тяжелых металлов
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители