Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Документация

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=17
Распечатать

Екологічна ініціатива Кривбасу: звіт про засідання Круглого Столу «Шляхи вирішення проблем захисту навколишнього природного середовища промислових міст України (на прикладі м. Кривий Ріг)»


У рамках міжнародної виставки-ярмарку «Екологія-2006», яка проходила у Національному Експоцентрі у Києві і в роботі якої серед інших брали участь два наші підприємства – ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» і ТзОВ «Укрбурвибух», відбувся «круглий стіл» на тему «Шляхи вирішення проблем захисту навколишнього природного середовища промислових міст України на прикладі м. Кривого Рогу». Його організаторами виступили Центр екологічних досліджень та аудиту ТзОВ «Укрбурвибух» та консалтингова компанія «Інтер-Бізнес». Слід сказати, що він викликав великий інтерес.


Президіум Круглого Столу


   Діапазон зацікавлених учасників включав як фахівців міністерств охорони навколишнього природного середовища, промполітики, з надзвичайних ситуацій, депутатів Верховної Ради із Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу України, представників державної геологічної служби України та інших науково-дослідних і освітніх установ та громадських організацій, так і студентів Київського національного університету та Києво-Могилянської академії.

Нєженцев Сергій Володимирович, директор ТОВ Укрбурвибух


   Учасниками «круглого стола» були також представники Українського Союзу промисловців та підприємців, а також представники крупних національних компаній, чия діяльність справляє безпосередній вплив на довкілля, таких, як НАК «Нафтогаз України», «Надра України» та ін., промислових підприємств-гігантів. Вів засідання «круглого стола» директор ТзОВ «Укрбурвибух» Сергій Нєженцев.

Кар’єр Південного ГЗК (м. Кривий Ріг)


   Негативний вплив гірничо-видобувних, гірничо-збагачувальних та металургійних підприємств на навколишнє середовище окремих міст України, підкреслив він у вступному слові, призвів до кризової екологічної ситуації в районах їх розташування, високої ураженості геологічного середовища, незворотних змін природних ландшафтів, значного накопичення промислових відходів, непередбачуваних зсувів та провалів земної поверхні тощо.

Шламосховище Войково (м. Кривий Ріг)


   Щодо Кривбасу, де головними є гірничо-видобувні, гірничо-збагачувальні, металургійні та хімічні підприємства, то цей регіон потребує довгострокових програм по відтворенню екологічного стану навколишнього природного середовища, до виконання яких мають бути залучені як державні, так ще більшою мірою не державні кошти підприємств-забруднювачів.

Вербицький Григорій Павлович, заступник міського голови Кривого Рогу


   Заступник міського голови Кривого Рогу Григорій Вербицький ознайомив учасників засідання з тими позитивними наслідками, які дало проведення в нашому місті еколого-економічного експерименту, а також поетапне впровадження розробленої на міському рівні Програми екологічного оздоровлення природного середовища Кривбасу. Він підтримав висловлену криворізькими фахівцями пропозицію ініціювати прийняття окремого державного законодавчого документа щодо відновлення екології нашого регіону.

Максименко Ліана Григоровна, начальник управління екології ВАТ Міттал Стіл - Кривий Ріг


   Про виконання природоохоронних програм, впровадження новітніх екологічних технологій у процес виробництва на своєму підприємстві розповіла менеджер з екології – начальник управління екології ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» Ліана Максименко.

Грищенко Сергій Григорович, віце-президент української Асоціації підприємств чорної металургії


   Тож відштовхуючись саме від успішного криворізького досвіду (до речі, в Дніпродзержинську подібний еколого-економічний експеримент свого часу провалився), за відновлення впровадження припиненої на початку 2005 року постановою Кабміну Державної програми з проведення еколого-економічного експерименту у найбільш техногенно навантажених містах України як запоруку їх виходу з екологічної кризи висловився віце-президент української Асоціації підприємств чорної металургії, доктор технічних наук С.Грищенко. У засіданні «круглого стола» також взяли активну участь народний депутат України (минулого скликання) Вадим Гуров та відповідальний представник Кабінету Міністрів України Олександр Логінов.

Гуров Вадим Миколайович, голова комітету Верховної Ради України (минулого скликання) по вопросам промислової політики


   Значна увага на «круглому столі» була приділена питанням запровадження екологічного аудиту як механізму поліпшення екологічного стану природного середовища в промислових містах України, новітнім технологіям у галузі охорони навколишнього природного середовища при здійсненні масових вибухів у кар’єрах гірничо-видобувних підприємств, проведенню геологічного аудиту як ефективного чинника незалежної експертизи геологорозвідувальних та гірничих проектів, який слід розглядати як складову частину розв’язання екологічних проблем гірничо-видобувної промисловості.

Скакальський Олександр Миколайович, Керівник Центру екологічних досліджень та аудиту ТОВ Укрбурвибух


   З доповідями на цю тему виступили керівник Центру екологічних досліджень та аудиту ТОВ «Укрбурвибух» О.Скакальський, екологічний аудитор Центру М.Малаховський та О.Чорний. Слід сказати, що кожен із виступів на «круглому столі» викликав бурхливу полеміку, переростав у дискусію, що ще раз засвідчує актуальність запропонованої криворіжцями теми, її нагальність для багатьох учасників засідання та важливість накопиченого в Кривому Розі досвіду вирішення питань екології і захисту навколишнього природного середовища. Предметом дискусії ставало й українське екологічне законодавство, яке напрацювало солідну правову базу, але яке в одних випадках не працює, в інших потребує внесення змін.

Промисловий майданчик металургійного комбінату ВАТ Міттал Стіл - Кривий Ріг


   У ході «круглого стола» була проведена презентація криворізької громадської організації – асоціації «Екокривбас», яка ставить за мету сприяння отриманню повної і всебічної достовірної інформації про реальну картину екологічного стану довкілля Кривбасу, завдяки чому стане можливим прийняття своєчасних рішень щодо стабілізації і відродження техногенно порушеного навколишнього природного середовища. З доповіддю на цю тему виступив Йосип Маяков. Криворізька міська влада не тільки підтримала громадську ініціативу по створенню асоціації, підкреслив він, а й запропонувала тісне співробітництво у вирішенні нагальних для Кривбасу екологічних питань.
   По закінченні «круглого стола» відбулась прес-конференція його організаторів для журналістів київських та регіональних ЗМІ.

   Мотрона Панова, кор. Червоного Гірника (№59 від 11.04.2006)

   Рекомендації, прийняті у підсумку Засідання Круглого Столу



© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




| 08.06.2006 12:19