Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Документация

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=76
Распечатать

Парникові гази


Парникові гази (greenhouse gases) - гази, молекули яких поглинають інфрачервоне випромінювання розігрітої земної поверхні, частково відбиваючи його назад до землі й викликаючи тим самим розвиток парникового ефекту.


По класифікації, прийнятої в рамках Кіотського протоколу, парникові гази, що справляють основний вплив на атмосферу, виділяють у групу газів із прямим парниковим ефектом: До газів з непрямим парниковим ефектом, тобто таких, які не мають істотного впливу на клімат через невеликий вміст в атмосфері, відносять:
Спектри поглинання сонячного світла атмосферами планет земної групи (с) www.markelowitz.com

На малюнку представлені спектри поглинання сонячного світла атмосферами Венери, Землі та Марса. Як бачимо, на Венері й Марсі основний компонент атмосфери - це вуглекислий газ, що повністю відповідає за розвиток парникового ефекту, особливо сильного на Венері. Марс, через велику відстань від Сонця й розрідженість атмосфери, відчуває на собі парниковий ефект у набагато меншому ступені. Втім, зовсім без вуглекислого газу в атмосфері, умови на поверхні Марса були б значно суворіше. Земля вигідно відрізняється від обох - умови існування на нашій планеті формує унікальна атмосфера, що містить водяну пару, вуглекисла газ, озон та інші парникові гази саме в такому співвідношенні, щоб парниковий ефект створив для життя найбільш комфортні температурні умови.


версия на русском


© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




| 21.01.2008 15:21