Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Документация

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=82
Распечатать

Міжурядова група експертів по зміні клімату (МГЕЗК)


Міжурядова група експертів по зміні клімату (МГЕЗК - від англ. IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) - це міжнародна наукова організація, створена в 1988 році під егідою Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) і Програми ООН по навколишньому середовищу (ЮНЕП) для вивчення причин зміни клімату, прогнозування наслідків і формування політичних рекомендацій з його запобігання. В 2007 році МГЕЗК розділив з Альбертом Гором Нобелівську премію миру за внесок у боротьбу із глобальним потеплінням.


Делегація МГЕЗК на врученні Нобелевської премії миру, Осло, 2007 рік

Делегація МГЕЗК на врученні Нобелевської премії миру, Осло, 2007 рік


МГЕЗК - це постійно діючий форум декількох тисяч учених (кліматологів, екологів, економістів, енергетиків та ін.), які випускають офіційно затверджені оцінюючі доповіді за результатами численних наукових досліджень проблеми зміни клімату й прогнозування його наслідків.

Перша оцінююча доповідь МГЕЗК, яка побачила світ в 1990 році, створила наукове підґрунтя для початку міжнародного переговірного процесу, який увінчався 9 травня 1990 року прийняттям Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН).

В 1995 році вийшла Друга оцінююча доповідь МГЕЗК, у якій учасниці РКЗК ООН призиваються до рішучих політичних дій. У результаті, 11 грудня 1997 року був підписаний Кіотський протокол до РКЗК ООН.

З тих пір МГЕЗК залишається найважливішим експертним органом, науково-технічні висновки якого лягають в основу міжнародних політичних рішень із проблем кліматичних змін.

Не менш важлива роль МГЕЗК у розробці методології визначення емісії парникових газів від основних категорій антропогенних джерел викидів, необхідних для формування щорічних національних кадастрів парникових газів.

Четверта оцінююча доповідь МГЕЗК, опублікована в 2007 році, містить сучасну наукову інформацію про причини глобального потепління, його проявах й очікуваних наслідках. У доповіді містяться висновки, згідно яким зміна клімату з 90% імовірністю викликана антропогенною діяльністю. Головна рекомендація цієї доповіді зводиться до того, що стабілізація вмісту парникових з в атмосфері можлива лише при скороченні сукупної емісії парникових газів на 25-40% до 2020 року для країн Додатку І Кіотського протоколу. Висновки 4-ої оцінюючої доповіді МГЕЗК активно дискутувалися на Балійській конференції сторін РКЗК ООН у грудні 2007 року.


версия на русском


© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




| 24.03.2008 15:15