Ecoaudit.com.ua - Сайт экологических исследований и аудита - Документация

https://ecoaudit.com.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=84
Распечатать

Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (РКЗК ООН)


Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (РКЗК ООН - від англ. UN FCCC, Framework Conventіon on Clіmate Change) - угода, підписана більш ніж 180 країнами світу. РКЗК ООН прийнята 9 травня 1992 року в Ріо-де-Жанейро й набула чинності 21 березня 1994 року (Україна ратифікувала РКИК ООН в 1996 році). Метою РКЗК ООН є стабілізація концентрацій парникових газів в атмосфері на такому рівні, що не допускав би небезпечного антропогенного впливу на клімат планети.


Емблема Саміту Землі, Ріо-де-Жанейро, 1992 рік Основою дії РКЗК ООН є принцип загальної, але диференційованої відповідальності сторін за кліматичні зміни, що відбуваються. Країни, що підписали Конвенцію поділяються на три категорії:
Основною формою здійснення Конвенції є надання щорічних національних кадастрів викидів й абсорбції парникових газів і загального опису заходів по досягненню цілей РКЗК ООН. Конвенцією задекларована необхідність кількісного скорочення антропогенних викидів парникових газів, але на практиці цим цілям у юридично зобов'язуючій формі служить прийнятий пізніше Кіотський протокол.

Найважливішою функцією РКЗК ООН є ведення подальших переговорів по нових зобов'язаннях в області обмеження впливу на клімат, що проходять у рамках щорічних конференцій сторін, перша з яких пройшла в 1995 році в Берліні, а остання, 13-я за рахунком, - у грудні 2007 року на острові Бали (Індонезія).


версия на русском


© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




| 24.03.2008 15:45