Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  База документов  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Документация 
Начало раздела >

Ультиматум сміттєвих королів



Новорічні свята пройшли для Неаполя й області Кампанія, столицею якої він є, у клубах їдкого диму від палаючих куп сміття. Місцеві жителі, не в змозі дочекатися сміттєприбиральників, стали спалювати відходи прямо на вулицях, що до крайності загострило й так не занадто сприятливу екологічну ситуацію.


Хронічна сміттєва криза, що триває в регіоні вже майже 15 років, в останні два тижні прийняла катастрофічні масштаби. З 21 грудня з вулиць Неаполю, Казерти, Салерно й інших міст цієї південно-італійської області припинився вивіз сміття. Причина виявилася банальною: всі наявні сміттєзвалища заповнені під зав'язку. Ситуацію погіршив страйк, що розпочався на однієї з нечисленних фабрик по переробці сміття.

Влада спробувала в терміновому порядку відкрити законсервовані раніше смітники, але ці спроби зіштовхнулися із запеклим опором місцевих жителів. Купи сміття на вулицях росли з кожною годиною, чому сприяло святкування католицького Різдва й Нового року. Спроби вивезти відходи на закриті смітники були також блоковані населенням.

Протистояння до кінця другого тижня сміттєвої кризи переросло в зіткнення з поліцією. Від пов'язаних з мафією хуліганів постраждали навіть журналісти. Операторам трьох телекомпаній, у тому числі державного телебачення RAІ, розбили камери й відібрали в них відеозапис, щоб поліція не змогла впізнати особи винних у безладді.

Коли кількість сміття на вулицях перевищила сто тисяч тонн, у ситуацію була змушена втрутитися центральна влада. Прем'єр-міністр Італії Романо Проді 8 січня провів надзвичайне засідання уряду. Після трьох годин обговорення був вироблений комплекс негайних заходів по нормалізації обстановки. Керувати процесом у ранзі надзвичайного комісара було доручено колишньому начальникові національної поліції Джанні Де Дженнаро (Gіannі De Gennaro), якому відвели чотири місяці на рятування Кампанії від сміття.

Вулиці Неаполю з купами сміття (с) www.treehugger.com

Вулиці Неаполю з купами сміття (с) www.treehugger.com


Але спочатку потрібно кудись подіти гори відходів, що завалили вулиці міст. Центральні влади звернулися до інших регіонів Італії із проханням прийняти на своїй території надлишки неаполітанського сміття. Але поки на заклик відгукнулася тільки невелика альпійська область Валлє-д'Аоста, відома популярними гірськолижними курортами.

До вивозу сміття з Кампанії притягнуті регулярні армійські частини. Уряд також ухвалив рішення щодо будівництва не менш трьох екологічно чистих заводів по переробці відходів. Однак це все є лише тимчасовими заходами, і влада пообіцяла розробити програму по створенню сучасної інфраструктури утилізації в загальнонаціональних масштабах.

Сміттєва криза в Кампанії привернула увагу екологічної комісії Євросоюзу, що вже звертала увагу на те, що процес переробки відходів у цій італійській області не відповідає нормам ЄС. Єврокомісія надала свої рекомендації, зажадавши врегулювати кризу вже в січні. У противному випадку проти Італії можуть бути введені санкції.

Італійський міністр із питань охорони навколишнього середовища Антоніо Пекораро Сканіо (Antonіo Pecoraro Scanіo) відзначив, що покласти кінець кризі можна тільки введенням сучасної системи сміттєпереробки й будівництвом нових екологічно безпечних фабрик по спалюванню сміття. Але спочатку, відзначив міністр, потрібно вигнати зі сміттєвого бізнесу неаполітанську мафію "каммору".

Організована злочинність у Кампанії повністю контролює утилізацію побутових і промислових відходів. Більше того, мафія, за свідченням екологів, нелегально ввозить для захоронення токсичні відходи із промислово розвиненої півночі країни.

За останні 15 років на боротьбу зі сміттям у Кампанії виділено біля двох мільярдів євро, але істотних змін це не принесло. Екологічна ситуація з кожним роком продовжує погіршуватися, а рівень ракових захворювань у Неаполі й околицях значно перевищує середні показники по Італії.

На думку екологів, саме мафія перешкоджає модернізації галузі по утилізації сміття, воліючи контролювати звичні смітники, куди скидаються не тільки побутові відходи, але й промислові, причому без попередньої обробки. За деякими оцінками, контроль над переробкою сміття приносять мафії доходи навіть більші, ніж торгівля наркотиками. По визнанню одного зі членів "каммори", "для нас сміття - це золото".

Хоча Проді й наказав муніципалітетам протягом 60 днів впорядкувати екологічні нормативи, проблема полягає не тільки в неефективній місцевій бюрократії, але й в активній протидії оргзлочинності, що не має наміру втрачати велике джерело доходів. Так що боротьба уряду зі сміттям насправді є продовженням війни з мафією, що ведеться в Італії зі змінним успіхом вже багато років.

А поки вулиці Неаполя смердять як знаменита "клоака" часів занепаду Римської імперії. Батьки бояться відпускати дітей у школу, а єдиним надійним захистом залишається респіраторна маска. Інакше дихати просто неможливо.

Джерело: Андрій Кузнєцов, lenta.ru



© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




Дата: Понедельник, 14 Январь 2008
Прочитана: 2062 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Вернуться назад


  Актуальная статья  

  Nota Bene  

  Полка эколога  

  Ваше мнение  

  Посетители