Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Створено дешевий біологічний паливний елемент
Четверг, 04 Май 2006

Створено дешевий біологічний паливний елемент


   Кайлі Вінсент (Kylie Vincent) та її колеги з Оксфорду створили паливний елемент на базі ферментів, у багато разів більш дешевий, чим паливні елементи традиційної конструкції

Так працює біопаливний елемент, він же - паливний елемент на ферментах (ілюстрація із сайту chem.ox.ac.uk)   Перший зразок водневого паливного елемента на ферментах поки виробляє напругу всього в 0,7 вольта й слабенький струм - достатній лише для приведення в дію цифрових годинників. Однак потенційно ця технологія може забезпечити енергією різноманітну портативну електроніку.
   У звичайних паливних елементах кисень (з повітря) і водень подаються із двох сторін від обмінної мембрани, що розділяє камери із двома електродами. Мембрана вільно пропускає через себе протони.
   На одному електроді водень розділяється на протони й електрони. Останні не можуть пройти через мембрану й досягають протилежної камери елемента тільки після проходження зовнішнього електричного ланцюга.
   Тут вони беруть участь у синтезі води з кисню й протонів, що пройшли через мембрану. Обидві ключові реакції в паливних елементах підтримуються каталізатором, нанесеним на поверхню електродів. Зазвичай - це платина. Платиновий каталізатор й обмінна мембрана - найдорожчі компоненти паливних елементів. І це одна із причин, що стримує їхнє поширення.
   Але в елементі, створеному Кайлі, немає ні того, ні іншого.
   Британські вчені використали два недорогих ферменти: один, узятий від бактерії (фермент - гідрогеназа), а другий - від гриба (лакказа), які здатні виступати каталізаторами тих же самих реакцій. Кожен електрод покритий одним із цих двох ферментів.
   А оскільки кожен фермент прискорює саме свою реакцію, даний паливний елемент не має потреби й у мембрані, тому що два компоненти "пального" - повітря й водень, у ньому можуть вільно змішуватися.
   В експериментальному зразку - простій скляній колбі із двома електродами, покритими ферментами, дослідники одержували струм, просто подаючи в апарат повітря з невеликою (кілька відсотків) домішкою водню.

Джерело : membrana.ru




Автор: Arbalet
Прочитали: 66 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Сверхдешевый фильтр для опреснения морской воды
  • Создан дешёвый биологический топливный элемент
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители