Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Європейський бур'ян губить американські ліси
Пятница, 05 Май 2006

Європейський бур'ян губить американські ліси


   Завезена в Америку з Європи в XIX столітті часникова гірчиця - трав'яниста рослина, використовувана як приправа - швидко розселяється по Північній Америці, витісняючи місцеву флору. Вчені зі США, Канади й Німеччини виявили, що виділювані бур'яном речовини перешкоджають розвитку сімбіотичних грибів, необхідних для росту місцевих дерев. Подальше поширення гірчиці може привести до деградації лісів на значних площах у США й Канаді

Часникова гірчиця Alliaria petiolata, що заполонила північноамериканські ліси, перешкоджає розвитку сімбіотичних грибів, необхідних для росту молодих дерев (© Courtesy of Elisabeth J. Czarapata; фото із сайту www.ipaw.org)   Руйнівний вплив людини на природу багатогранний. Крім прямого винищування диких видів і знищення місцеперебувань, чимала шкода природним екосистемам приносять види-вселенці, яких люди систематично заносять - коли навмисно, а коли й випадково - у ті райони земної кулі, де ці види ніколи раніше не жили. Деякі вселенці починають бурхливо розмножуватися на «новій батьківщині», витісняючи місцеву флору й фауну. Цьому може сприяти відсутність природних ворогів (хижаків, паразитів) або більш висока конкурентноздатність прибульців у порівнянні з місцевими жителями. Прикладом можуть служити отрутні жаби, завезені 70 років тому в Австралію для боротьби з комахами-шкідниками.
   Найбільшу небезпеку представляють ти з «непрошених гостей», хто здатний порушити сформовану систему екологічних зв'язків і тим самим викликати крах місцевих співтовариств. Саме до таких сумних наслідків може привести стрімке поширення часникової гірчиці Alliaria petiolata у північноамериканських лісах.
   З 4500 видів рослин і тварин, занесених у США з початку європейської колонізації, часникова гірчиця виявилася однією із самих злобливих. Цю споконвіку європейську дворічну тіньовитривалу рослину, що має обмежене застосування в кулінарії й народній медицині, було завезено в околиці Нью-Йорка в другій половині XIX століття, що з тих пор встигла захопити великі території в США й Канаді.
   Поширення більшості видів-вселенців залежить від того, у якому стані перебувають місцеві співтовариства. Сформоване, стійке співтовариство (наприклад, ліс) з непорушеною системою екологічних зв'язків успішно протистоїть більшості загарбників. Тому багато прибульців обмежують свою експансію тими районами, де природні екосистеми з якихось причин (найчастіше через діяльність людини) пригноблені або зруйновані.
   Часникова гірчиця, однак, в останні десятиліття заполонила не тільки вирубки й пустирі, але й цілком здорові листяні ліси. Як з'ясувалося, це загрожує самому існуванню лісів, оскільки там, де розрослася гірчиця, різко сповільнюється ріст молодих дерев. Вчені зі США, Канади й Німеччини встановили причину цього тривожного явища: виявилося, що часникова гірчиця виділяє речовини, що перешкоджають розвитку ґрунтових грибів - симбіонтів лісових рослин. Ці гриби утворюють із коріннями особливу сімбіотичну асоціацію - мікоризу. Для більшості рослин, причетних до розвинених співтовариств (таких як ліс), сімбіотичні гриби життєво необхідні - вони постачають їм живильні речовини й збільшують усмоктувальну поверхню коріння. Часникова гірчиця, на відміну від дерев, у грибах-симбіонтах не має потреби. Цим вона подібна з багатьма «піонерними» рослинами, що ростуть не в сформованих співтовариствах, а в порушених (рослини-піонери першими заселяють пустирі, гари й т.п.). На своїй «історичній батьківщині», у Європі, часникова гірчиця є типовим мешканцем порушених співтовариств.
   Вчені встановили, що молоді дерева, що відносяться до домінуючих на сході США видам (клен Acer saccharum і A. rubrum та ясен Fraxinus americana) набагато гірше ростуть на ґрунті, де раніше виростала гірчиця, причому мікориза на їхніх коріннях у такому ґрунті практично не утворюється. Точно таке ж порушення росту й відсутність мікоризи спостерігалися й при вирощуванні цих дерев на стерилізованому ґрунті (незалежно від того, чи росла раніше на ньому гірчиця). Додавання в незаражений ґрунт водного екстракту часникової гірчиці робить такий же гнітючий ефект на ріст дерев і розвиток мікоризи, як і живі бур'яни.
   Крім того, було встановлено, що екстракт часникової гірчиці придушує проростання спор мікоризних грибів. Для перевірки своїх висновків вчені провели експерименти ще з 16 видами рослин, що характеризуються різним ступенем залежності від мікоризи. У всіх 16 видів екстракт часникової гірчиці в однаковій (досить сильної) ступені гнітив розвиток мікоризи на коріннях, при цьому ріст самих рослин сповільнювався найбільшою мірою в тих видів, яким мікориза найбільш необхідна.
   Хімічна природа речовин, за допомогою яких гірчиця придушує розвиток сімбіотичних грибів, поки неясна. Невідомий й вплив цих речовин на інші ґрунтові гриби й бактерії. Однак не викликає сумнівів, що подальше невтримне поширення часникової гірчиці може привести до деградації лісових співтовариств на великих територіях Північної Америки.
   Джерело: Kristina A. Stinson, Stuart A. Campbell, Jeff R. Powell, Benjamin E. Wolfe, Ragan M. Callaway, Giles C. Thelen, Steven G. Hallett, Daniel Prati, John N. Klironomos. Invasive Plant Suppresses the Growth of Native Tree Seedlings by Disrupting Belowground Mutualisms // PLo Biology. May 2006.

Джерело : Элементы




Автор: Arbalet
Прочитали: 192 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Вернуться назад


  Актуальная статья  

  Nota Bene  

  Полка эколога  

  Ваше мнение  

  Посетители