Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Підривна діяльність ExxonMobil: нафтова компанія фінансує учених, що дискредитують вивчення кліматичних змін
Вторник, 14 Ноябрь 2006

Підривна діяльність ExxonMobil: нафтова компанія фінансує учених, що дискредитують вивчення кліматичних змін



     Провідні вчені Великобританії виступили проти американської нафтової компанії ExxonMobil, вимагаючи припинити фінансування дослідницьких груп, що применшують серйозність наслідків, спричинених змінами клімату.

Супутниковий знімок нафтопереробного заводу ExxonMobil (с) virtualglobetrotting.com      У ході цього безпрецедентного кроку Королівське товариство - провідна наукова установа Великобританії - звернулося до нафтового гіганта з вимогою припинити підтримку десятків груп, які "дискредитують вивчення кліматичних змін, прямо заперечуючи існуючі докази".

     Учені також покритикували публічні заяви компанії про глобальне потепління, які були названі "помилковими й недостовірними".

     Раніше в цьому місяці у письмовому зверненні до Esso, що є британським підрозділом ExxonMobil, Королівське товариство згадало, що його власне розслідування виявило: за минулий рік ExxonMobil виділила 2,6 млн. доларів 39 групам, які, за словами Товариства, дискредитують вивчення кліматичних змін.

     У їхньому числі - лондонський науковий центр International Policy Network й George C Marshall Institute, розташований у Вашингтоні. В 2004 році інститут опублікував спільну із британською групою Scientific Alliance доповідь, у якій повідомлялося, що глобальне потепління не пов'язане зі збільшенням вмісту вуглекислого газу в атмосфері: "Немає чітких наукових доказів для точних й об'єктивних висновків про людський вплив на зміни клімату", - говориться в доповіді.

     У своєму листі представник Королівського товариства Боб Уорд пише: "На липневих зборах: ми вказали, що ExxonMobil не повинна більше фінансувати подібні організації. Буду вельми вдячний, якщо ви повідомите, коли ExxonMobil має намір виконати дане прохання".

     У листі, копію якого одержала Guardian, також говориться: "Буду вдячний, якщо ви повідомите, які організації Великобританії і європейських країн одержували фінансування, так, щоб була можливість установити, які з них також надавали громадськості помилкову й недостовірну інформацію".

     Уперше Товариство звертається до компанії, засуджуючи її дії. Це відображає зростаючу заклопотаність діяльністю груп, що в інтересах нафтового бізнесу піддають сумніву незаперечні докази про зв'язок викидів в атмосферу зі змінами клімату.

     Групи, подібні американському Competitive Enterprise Institute (CEI), чиї офіційні особи називають глобальне потепління міфом, як очікується, почнуть нову кампанію з публікації доповідей на тему змін клімату. У відповідь на вихід фільму Ела Гора "Незручна правда", що розповідає про кліматичні зміни, CEI виступив на захист зростаючих викидів вуглекислого газу в атмосферу.

     Очікується, що в доповіді Міжурядової комісії із кліматичних змін при ООН, що вийде в лютому, буде повідомлено, що підвищення температури на Землі може виявитися вище передбачуваного.

     Містер Уордс пише: "Зараз важливіше ніж коли-небудь, виступити із чітких наукових позицій. Подальша публікація інформації, що вводить людей в оману, не принесе нічого доброго. Наступна доповідь Міжурядової комісії ООН повинна остаточно переконати людей, що необхідно вживати заходів, і ми не можемо дозволити комусь підірвати довіру до доповіді".

     Лист Королівського товариства обговорює також проведену самою ExxonMobil презентацію про зміни клімату. У ньому жорстко засуджуються "корпоративні доповіді", що стверджують, начебто "брак наукового обґрунтування" робить украй складним встановлення зв'язку між кліматичними змінами й діяльністю людини. У листі говориться: "Подібні твердження суперечать науковим публікаціям. Складно погодитися з недостовірними судженнями про дослідження змін клімату, що представлені у подібних документах, оскільки ExxonMobil претендує на роль лідера у своїй галузі".

     Фахівці із проблем навколишнього середовища вважають ExxonMobil найменш прогресивною серед нафтових компаній, оскільки на відміну від своїх конкурентів British Petroleum й Shell вона не вкладає кошти в розробку альтернативних джерел енергії.

     ExxonMobil заявляє: "Ми одержали від Королівського товариства лист на тему кліматичних змін. Наші доповіді Tomorrow's Energy й Corporate Citizenship крім іншого відкрито й чесно пояснюють нашу позицію щодо питання про кліматичні зміни. Ми спростовуємо будь-які твердження про те, що наші доповіді помилкові й недостовірні". Крім того, прес-секретар ExxonMobil додав, що компанія цього року припинила фінансування CSI.

     Недавнє дослідження, визнане науковими академіями в усьому світі, включаючи США, Китай і Бразилію, ще більше переконало вчених у тім, що потепління викликане діяльністю людини.

     Ініціатива Королівського товариства виникла після того, як Кріс Реплі, директор Антарктичного управління Великобританії, попередив, що полярні льодовики тануть швидше, ніж припускали раніше гляціологи, і це спричинить досить серйозні наслідки для Світового океану. Професор Реплі стверджує, що ці зміни повністю викликані глобальним потеплінням. "Ми просто відкриваємо очі й бачимо, що відбувається, а те, що відбувається, виявляється ще гірше, ніж ми очікували", - говорить він.

Джерело: Девід Адам, http://www.inopressa.ru/

     Переклад українською: Єлена Буренко, Центр екологічних досліджень та аудиту ТОВ "Укрбурвибух"



Автор: Arbalet
Прочитали: 56 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Подрывная деятельность ExxonMobil: нефтяная компания финансируют ученых, дискредитирующих изучение климатических изменений
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители