Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Тихоокеанський повітряний конвеєр небезпечно знижує швидкість
Пятница, 05 Май 2006

Тихоокеанський повітряний конвеєр небезпечно знижує швидкість


   Велика петля вітрів, що визначає клімат і поводження течій у тропічній зоні Тихого океану, послабила свою інтенсивність на 3,5% із середини 1800-их, і може втратити ще 10% сили до 2100 року - такий головний висновок кліматологів

Pacific Walker: вологе (сині стрілки) і сухе (коричневі) повітря в циркуляції над Тихим океаном. Повернення повітря із заходу на схід відбувається на висотах у кілька кілометрів, де воно охолоджується й звідки опускається знову до океану (ілюстрація Gabriel Vecchi, UCAR)   Габріель Веччі (Gabriel Vecchi) і його колеги з американської університетської корпорації атмосферних досліджень (University Corporation for Atmospheric Research - UCAR) одержали ще одне свідчення швидких кліматичних змін, що йдуть на планеті останнім часом.
   Ця циркуляція повітря - Pacific Walker circulation - охоплює майже половину окружності Землі, рухає приповерхні вітри в Тихому океані зі сходу на захід, викликає масивні дощі біля Індонезії, годує (керуючи потоками води, що несуть живильні речовини) морських мешканців у районі екваторіального Тихого океану й південноамериканського узбережжя. Зміни в цій циркуляції можуть мати довгострокові наслідки.
   Автори нової роботи використали дані спостережень за багато років, так само як сучасні комп'ютерні моделі клімату, щоб перевірити вповільнення й визначити, чи викликано воно людиною. І, схоже, такий зв'язок є.
   До речі, вчені говорять, що дана зміна взаємозалежна й з більш відомим явищем Ель-Ніньо - періодичним (у деякі роки) перерозподілом океанських потоків, що сильно впливають на погоду, що встановлюється в багатьох районах планети в той або інший сезон.
   Але повернемося до Pacific Walker. Виявлене вповільнення роботи цього величезного повітряного конвеєра (за минулі 150 років) погоджується з моделями, що прогнозують такий ефект від росту концентрації парникових газів в атмосфері Тому й розрахунок на майбутнє - цілком коректний.
   Виявилося, що подальше (і прискорене) гальмування цього круговороту вологого й сухого повітря призведе до 20-процентного вповільнення тихоокеанських течій у районі екватора. А це вже серйозна зміна, як для кліматичної машини всієї планети, так і для екосистеми в даному районі Землі, що ще потрібно повною мірою оцінити й зрозуміти.

Джерело : membrana.ru




Автор: Arbalet
Прочитали: 57 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Вернуться назад


  Актуальная статья  

  Nota Bene  

  Полка эколога  

  Ваше мнение  

  Посетители