Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Зникаючий Ніл знищить відразу кілька африканських країн
Четверг, 25 Май 2006

Зникаючий Ніл знищить відразу кілька африканських країн


   Повсюдне підвищення середньорічних температур й танення льодовиків серйозно турбує вчених. Тим більше, що льодовиків крім полюсів на планеті цілком вистачає, навіть вершини гір спекотної Африки вкриті шапками глетчерів. На кордоні між Угандою та Демократичною Республікою Конго пролягає гірський хребет за назвою Місячні гори. Про його роль говорив ще Птолемей в ІІ столітті - вчений стверджував, що розтала вода вершин живить велику ріку Ніл. Згодом так і виявилося - льодовики легендарних гір дійсно є основним, якщо не єдиним джерелом існування Блакитного Нілу

Блакитний Ніл (фото із сайту www.zelen.ru)   Дослідження, проведені британськими вченими, показали, що якщо раніше льодові шапки були потужними нашаруваннями, то тепер вони буквально поїдені ділянками танення. Ще сто років тому хвилюватися було не варто - глетчери африканських гір охоплювали 6,5 кв. км, а наразі займають площу менш ніж 1 кв. кілометр. Щороку вони відступають на 10-30 м, оголюючи поверхню гірських масивів.
   Група вчених з Лондону під керівництвом доктора Тейлора зайнялася проблемою танення льодовиків Місячних гір. За їхніми підрахунками, якщо глобальне потепління продовжиться, то через 20 років від знаменитих глетчерів залишаться одні спогади. Все б нічого, але слідом за льодовиками в Лєту кане й Ніл, головна водна артерія Африки. Відповідно, 10 країн нільського басейну з їхньою незначною кількістю опадів можуть стати майже непридатними для життя. Це Бурунді, Демократична Республіка Конго, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Кенія, Руанда, Судан, Танзанія та Уганда.
   Якщо не зупинити глобальне потепління, міста спорожніють, жителі мігрують, а африканські племена або вимруть, або їм доведеться рити колодязі, відмахуючись від злісних комах, і складати легенди про прекрасні льодовики-хоронителі та Блакитний Ніл.



Автор: Arbalet
Прочитали: 78 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Исчезающий Нил погубит сразу несколько африканских стран
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители