Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Відкрито штучні родовища активованого вугілля
Вторник, 12 Декабрь 2006

Відкрито штучні родовища активованого вугілля


     Пластикові пляшки, що заповнили сучасні звалища, є цінним ресурсом для виробництва активованого вугілля, заявляють вчені з університету в Гранаді.

Пластикові пляшки на звалищі (с) фото www.bized.co.uk      Активоване вугілля застосовується практично у всіх сферах хімічної технології, нафтопереробці, харчової й фармацевтичної промисловості, при видаленні шкідливих речовин з повітря та води. Майже всі сучасні сигарети роблять із фільтрами з активованого вугілля.

     Основною сировиною для виробництва активованого вугілля дотепер були природні органічні матеріали - шкарлупа кокосових або мигдальних горіхів, кісточки оливок, деревина берези. У процесі виробництва органічний матеріал спочатку піддають піролізу - розкладанню при високих температурах, зазвичай в інертній атмосфері, без присутності кисню.

     Одержуваний вуглецевий матеріал далі активують, у результаті чого він стає сильно пористим, а його поверхня за рахунок цього багаторазово зростає і може досягати 1500 кв. метрів на грам речовини. Дуже важливо, щоб пори, які утворяться при цьому, мали контрольований розмір, біля декількох ангстрем.

     Органічні природні матеріали дуже чудові, але одержати з них активоване вугілля з фіксованим розміром пор вкрай важко, а, виходить, і селективності поглинання шкідливих речовин вони не забезпечать.

     Іспанським вченим вдалося вирішити це завдання. Спочатку вони намагалися використати для цієї цілі неорганічні полімери, але всі вони виявилися занадто дорогими. Тоді вчені вирішили спробувати провести піроліз пластикових пляшок, виготовлених з поліетилентерефталата (цей полімер використовується в більшості випадків для розфасовки води, пива та інших напоїв).

     У принципі піроліз подібних полімерів вивчали й раніше, однак гарного активованого вугілля так і не одержали. Після декількох років роботи іспанські дослідники навчилися одержувати пори необхідного розміру, за допомогою яких можна втримувати найрізноманітніші речовини - від азоту до самої різної органіки.

     Вчені продовжують удосконалювати процес, розширюючи коло вихідних матеріалів для синтезу і тих речовин, які потрібно втримувати у вугіллі. Але вже зараз ясно, що ця розробка дозволить вирішити відразу дві проблеми - позбутися від мільйонів тонн відходів і одночасно одержати корисний для збереження навколишнього середовища матеріал.

     Джерело: http://rnd.cnews.ru/




Автор: Arbalet
Прочитали: 154 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Открыты искусственные месторождения активированного угля
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители