Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Субтропіки розширюють свої границі
Вторник, 30 Май 2006

Субтропіки розширюють свої границі


   Субтропічні висотні повітряні потоки повільно сповзають до полюсів нашої планети. Якщо ця тенденція продовжиться, деякі із самих посушливих місць Землі (Сахара в Африці, південний захід США) розширяться на родючі райони до півночі - у Європу й на північ Америки, відповідно

Карта температурних змін у нижній атмосфері за останні 27 років. Жовті, червоні й жовтогарячі кольори - підвищення температури за цей час, блакитні й сині - падіння (ілюстрація Qiang Fu)   Про це попереджає Цян Фу (Qiang Fu) з департаменту атмосферних наук університету Вашингтону (University of Washington, Department of Atmospheric Sciences) і його співавтори по статті, що вийшла в Science.
   Висотні потоки (jet streams), що дують зі швидкістю до 320 кілометрів на годину на висотах порядку 10 кілометрів та охоплюють всю земну кулю, сильно впливають на погоду в самих різних районах. Від цих гігантських вітрів багато в чому залежать температури на поверхні й картина дощів.
   Американські вчені проаналізували супутникові дані за останні 27 років і прийшли до висновку, що субтропічні висотні потоки змістилися на 1 градус широти, або на 112 кілометрів, у напрямку від екватора до полюсів.
   Дослідники також знайшли, приблизно, причину зсуву: за ці роки тропосфера (шар атмосфери від поверхні до 12 кілометрів) нагрілася швидше, ніж інша частина атмосфери в субтропіках. Одночасно стратосфера - охолонула.
   Точний зв'язок ще треба бути зрозуміти, але це важливо зробити. "Висотні потоки відзначають край тропіків. Якщо вони рухаються в напрямку до полюсів, це означає, що тропіки стають більш широкими", - пояснює Джон Уоліс (John M. Wallace) співавтор роботи, також з університету Вашингтону. - Якщо вони змістяться ще на 2-3 градуса в напрямку до полюсів у цьому сторіччі, то дуже сухі області можуть розширитися, можливо, на кілька сотень миль".

Джерело : membrana.ru




Автор: Arbalet
Прочитали: 30 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Субтропики раздвигают свои границы
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители