Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Світ Приклад Іспанії як попередження для Криму
Пятница, 16 Июнь 2006

Приклад Іспанії як попередження для Криму


   В Іспанії неухильно наростає процес опустелювання. За даними на червень 2006 р., 27% території країни являють собою пустелі, 55% - піддаються ерозії ґрунтів, що загрожує перетворенням їх у маленькі «сахари».

Фото одного з районів Андалусії (www.vremiatour.ru)   Про це говориться в доповіді, опублікованій іспанськими екологами напередодні Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.

   Головними причинами опустелювання Іспанії, вважають експерти, є надмірно інтенсивна експлуатація родючих ґрунтів під сільськогосподарські культури й скотарство, але особливо – хижацьке використання земель під будівництво житла, що стало в країні найбільш дохідним бізнесом. Прагнення вкласти гроші в «цегли» (адже прибутковість заощаджень у банках нульова) призвело до того, що в Іспанії, особливо на курортному узбережжі, будується зараз більше житла, ніж у Франції, Німеччині й Великобританії разом узятих.

   Це приводить до того, що Середземне узбережжя, у якому перебуває (крім Мадрида й північного атлантичного узбережжя) найбільша кількість населення країни, поступово перетворюється в суцільне місто з бетону й асфальту, але з малою кількістю зелені.

   У результаті, як відзначається в доповіді організації «Грінпіс», що присвячена цій темі, на курортному узбережжі сходу й півдня Іспанії створилася ситуація, близька до «хаосу й катастрофи».

   У доповіді відзначається, що 45 тис. зі споруджуваних зараз 768 тис. будинків на узбережжі зведені всупереч забороні влади. За всю історію Іспанії будівництво на курортах не досягало настільки великих масштабів. В останні 10 років у приморській зоні в безпосередній близькості до води побудовані 26% будинків, зведених за всю історію країни. У середньому, 34% прибережної смуги глибиною в 1 км щільно забудовано, а в деяких районах в Андалусії забудовано до 59% цієї зони.

   Нове будівництво не забезпечується створенням відповідних інфраструктур. Більше 200 розташованих на узбережжі муніципальних округів Іспанії з населенням більше 20 тис. чоловік кожний не має очисних споруджень, через що стічні води надходять прямо в море.

   Перетворення іспанського узбережжя в суцільне «царство цементу й бетону», знищення природи, перебої з подачею електрики, забруднення моря стічними водами й інші проблеми привели до того, що вперше в історії Іспанії доходи від туризму зменшуються. За останні 5 років їхня частка у ВВП скоротилася з 17% до 12%.

   Міністр навколишнього середовища Іспанії Христина Нарбона заявила, що найближчим часом будуть знесені весь будівлі на узбережжі, побудовані ближче, ніж в 20 м від берега. Вона попередила, що уряд буде строго контролювати прилягаючі до берега території, що є суспільною власністю. Крім того, центральні влади будуть скуповувати приватні ділянки в цій зоні, щоб перешкодити їх «дикій» забудові, що веде до руйнування приморської курортної зони. Ця політика вже проводиться в життя.

   Ще однією (більш глобальною) причиною опустелювання Іспанії є потепління світового клімату, що поглиблюється найдовшою в історії країни посухою, що триває вже два роки. При цьому Іспанія не в малої мірі винна у тім, що викид шкідливих газів в атмосферу зростає. Вона є країною, що дуже часто порушує положення кіотського протоколу, хоча вона була однією з перших підписавших цей документ. З 1990 р., відповідно до протоколу, викиди шкідливих речовин в атмосферу в Іспанії зросли на цілих 53% замість дозволених 15%.

   Коментуючи цей факт, Нарбона підкреслила, що зафіксований офіційною статистикою різкий зріст викидів, викликаний рядом причин, серед яких головне місце займає посуха, що не припиняється. За її словами, саме у зв'язку із цим різко скоротилося одержання електроенергії на гідроелектростанціях. Ці втрати вимушені компенсувати за рахунок теплових станцій, які працюють на нафті й газі, а тому виділяють багато двоокису вуглецю. Замінити їх іншими, більш чистими, засобами виробництва електроенергії в цей момент просто не представляється можливим.

Джерело : АНН




Автор: Arbalet
Прочитали: 113 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Ввод новых очистных сооружений на Марганецком ГОКе
  • Потепление обернется катастрофой для юга Средиземноморья
  • Азовское море может остаться без пеленгаса
  • Вулканы дырявят озоновый слой
  • Поднебесная "проедает" озера
  • Рыба попала в ловушку Молочного лимана
  • Автоконцерны срывают обязательства в рамках Киотского протокола
  • Ледяной бюст - как немой укор премьеру
  • Верховная Рада вспомнила об озоновом слое
  • "Подарок" ко Дню охраны озонового слоя
  • Угроза со дна Балтийского моря
  • Заметное потепление воды в Северном море
  • Прокуратура Запорожской области подала исков на 10 млн. грн.
  • Уровень воды в Черном море ежегодно поднимается на 3 см
  • Балтийское море вымирает из-за острой нехватки кислорода
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители