Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  База документов  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Документация 
Начало раздела >

НІ брудному бізнесу на дельфінах!



Акція протесту ряду природоохоронних громадських організацій 16 січня в Києві стала апогеєм у боротьбі із власниками дельфінарію, що будується в Харкові, які підозрюються у незаконному вилові дельфінів у Чорному морі.


Білобочка черноморська - дельфін кросафчег :)

У пікеті взяли участь представники організацій "Екоправо-Київ", "Люди за права тварин", Київського еколого-культурного центру, Дружини охорони природи "Зелене майбутнє", Дружини охорони природи Харківського національного університету (ХНУ) ім. Каразина та екологічної групи "Печеніги" (Харків).

Серед вимог, висунутих пікетниками, - перевірка законності будівництва ТОВ "Нерум" (Одеса) дельфінарію в Харкові (будівництво ведеться біля Харківського зоопарку). За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейко, будівельники дельфінарію порушують закон про захист тварин від жорстокого поводження, оскільки спорудження буде мати дуже невеликі розміри й у силу свого розташування в центрі міста буде піддаватися шумовим ефектам.

Експерти Чорноморської ради по морських ссавцях зафіксували факт незаконного вилову дельфінів одеськими фірмами "Нерум" й "Добродійність і захист природного середовища Одесщини". Всі види дельфінів, що живуть в Україні, занесені в Червону Книгу, і їхній вилов заборонений. З ініціативи вчених дозволи видавалися тільки на вилов хворих або поранених дельфінів для надання їм допомоги. За словами В.Борейко, цим скористалися фірми - власники дельфінаріїв, які "використовуючи корупційні схеми, взяли в Мінприроди дозволи на вилов хворих дельфінів, а реально ловили здорових особин для експлуатації в дельфінаріях". Зокрема, виявлені в Одесі дельфіни, по висновках експертів, нічим не хворі, а документи на них оформлені неякісно, що "дає підставу підозрювати незаконний вилов". В.Борейко підкреслив, що, швидше за все, дельфінів, які "незаконно утримуються в Одесі", планується використати в харківському дельфінарії, будівництво якого передбачається завершити в 2008 р.

Командир Дружини охорони природи ХНУ ім.В.Каразина Варвара Ільницька підкреслила, що в Харкові вже був дельфінарій, однак його закрили через масову загибель тварин.

Організатори акції вивели до міністерства більше 50 чоловік, організувавши костюмований пікет. Акція привернула увагу великої кількості журналістів - більше 40 представників ЗМІ, з них близько 10 телеканалів вели репортажі. Захист пікету здійснювала київська міліція. Пікетувальники вимагали виходу міністра або його першого зама. У випадку нереагування з боку Мінприроди, було підготовлено кілька добровольців, які були готові прикувати себе наручниками до дверей міністерства.

Однак обійшлося без крайностей. До пікетувальників відразу вийшов перший зам міністра С.Лизун і запросив керівників пікету для переговорів. Ознайомившись із їх вимогами, він обіцяв, що Мінприроди анулює запропоновані Комісією із Червоної книги в грудні 2007 р. клопотання на вилов дельфінів, а також взагалі заборонить їх видавати до затвердження спеціальних правил. Крім цього він обіцяв розглянути разом з міністром всі інші вимоги з охорони дельфінів, а також запропонував у березні 2008 р. створити із працівників Мінприроди, вчених і громадських організацій спільну комісію для перевірки діяльності діючих дельфінаріїв і того, що споруджується в Харкові.

Довідка:

В морях України водиться 3 види дельфінів - афаліна (залишилося близько 3 тис. особин), азовка (4 тис.) і білобочка (1,5 тис.). На початок ХХ в. їхня кількість становила сотні тисяч, усього ж за сторіччя було знищено близько 1,5 млн. дельфінів у СРСР й 4,5 млн. - в інших чорноморських країнах. Пік знищення дельфінів у СРСР припав на 1937 р. - 147,6 тис. особин. Вбиті тварини використовувалися для виробництва жиру, клею, оцту й консервів.

Тривалість життя афаліни й білобочки в природі - більше 20 років, у дельфінаріях - 3-5 років, азовка в неволі взагалі не живе...




© 2008 Портал «Екоаудит» ecoaudit.com.ua




Дата: Понедельник, 21 Январь 2008
Прочитана: 2432 раза

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Вернуться назад


  Актуальная статья  

  Nota Bene  

  Полка эколога  

  Ваше мнение  

  Посетители