Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Бактерії проти уранового забруднення
Четверг, 04 Май 2006

Бактерії проти уранового забруднення


   Дослідники технологічного інституту штату Джорджія ідентифікували кілька типів бактерій, здатних зв'язувати радіоактивний уран й у такий спосіб запобігати його поширенню з підземними й дощовими водами

Бактерії роду Bacillus (ілюстрація з сайту www.healthynj.org)   У лабораторних умовах бактерії, що відносяться до родів Rhanella, Bacillus й, можливо, Arthrobacter, розкладають органічні сполуки, що містять фосфор, такі як гліцерол-3-фосфат (G3P) і фітинова кислота (IP6), які є звичайними компонентами верхніх шарів ґрунту. При цьому відбувається вивільнення в середовище неорганічних фосфат-іонів, що переводять присутні в ній іони урану в нерозчинну стабільну форму.
   Крім того, експерименти показали, що досліджувані бактерії не піддані токсичним ефектам урану й продовжують повноцінно функціонувати в присутності його нерозчинних з'єднань.
   Проблема полягає в тім, що уран представлений у навколишньому середовищі величезною кількістю форм, здатних переходити друг у друга в результаті окислювально-відновлювальних процесів, що відбуваються під впливом різних факторів навколишнього середовища.
   Крім того, завжди існує ймовірність присутності в ґрунті мікроорганізмів, що депонують вільні фосфати, що може перешкодити процесу преципітації (утворенню нерозчинного осаду) урану.
   У цей час дослідники планують проведення експериментів у польових умовах. Кінцевою метою дослідження є розробка ефективного методу біопреципітації урану, що дозволив би запобігти поширенню цього небезпечного елемента із зон забруднення на прилягаючі та віддалені території.
   Результати дослідження були представлені на 231-м з'їзді American Chemical Society, що проходив 30 березня в Атланті.



Автор: Arbalet
Прочитали: 55 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Циркон не выдерживает действия радиации
  • Авиакатастрофа с радиоактивными последствиями
  • Бактерии против уранового загрязнения
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители