Sitemap   Sitemap      ua    ru  
EcoAudit

Экологические исследования в Украине

 



  Навигация  

  Последние новости  

  Поиск  

  Новости навигация  

  Sponsors  



 Новости 

Еко_Тех Пластик виявився до смаку грибку Phanerochaete chrysosporium
Пятница, 16 Июнь 2006

Пластик виявився до смаку грибку Phanerochaete chrysosporium


   Вчені виявили, що грибки, які розвиваються на деревині, цілком можуть розкладати довговічний пластик на основі фенольних смол, що широко використовуються в побуті й техніці. Про це пишуть у журналі Environmental Science & Technology американські дослідники.

Грибок білої гнилизни (фото Tom Volk з сайту www.membrana.ru)   Пластики з фенольними речовинами широко застосовуються завдяки своїй універсальності (від склеювання фанери й картону до автомобілебудування) і довговічності, хоча і являють собою проблему з погляду утилізації. Продукція, вироблена з них, не може бути переплавлена для нового формування, і їхня переробка, як правило, полягає в розмелюванні або розчиненні в спеціальних реактивах (які дуже дорого коштують й токсичні).

   Однак Адам Гусе (Adam Gusse) і його колеги з університету Вісконсину (University of Wisconsin-La Crosse) звернули увагу на те, що структура молекули лігніну (основної речовини деревних клітин) дуже схожа зі структурою фенольних смол. Такий факт дозволив припустити, що зруйнувати молекули таких різних речовин цілком можна однаковим способом – за допомогою деревної білої гнилизни.

   Було вивчено кілька видів цього грибка і їхніх взаємодій з фенольними смолами. Як виявилося, Phanerochaete chrysosporium, надзвичайно активно переробляє пластик, за кілька днів змінюючи свій склад: ряд "контрольних" ізотопів, що містяться в пластику, автори роботи пізніше виявили в мікроорганізмі. Також "їдці" залишили поглиблення на досліджуваному матеріалі.

   Гусе припускає, що даний різновид грибка може застосовуватися при утилізації відходів. Однак ця ідея поки що далеко від втілення в життя: очевидно, процес руйнування пластику на основі фенольних смол може тривати багато місяців, тому у результаті стати комерційно неефективним.

   І все-таки вчені продовжують дослідження "харчових пристрастей" білої гнилизни. Наприклад, вони вже з'ясували, що цей грибок може руйнувати й інші види пластику, наприклад, полістирол і поліхлорований біфеніл.

Джерело : membrana.ru




Автор: Arbalet
Прочитали: 59 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Новости по теме:
  • Бразильцы придумали пластик из бананов и ананасов
  • Испытана машина для переработки любого пластика
  • Гостиница для лягушек
  • "Нефтяной" пластик уступает дорогу "растительному"
  • Разлагающийся пластик на основе наноклея
  • Новая концепция экологического жилья
  • Пластик оказался по вкусу грибку Phanerochaete chrysosporium
    Вернуться назад


  •   Актуальная статья  

      Nota Bene  

      Полка эколога  

      Ваше мнение  

      Посетители